Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Join the forum, it's quick and easy

Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?

2 posters

Go down

Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje? Empty Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?

Post by Čovjek & Riječ 2013-01-16, 18:18

Na site-u Samo pismo pročitao sam donji tekst, a obzirom da je to ona vječno ne samo zanimljiva, nego i korisna tema koja nas može izgraditi, otvaram novu temu i prenosim spomenuti tekst u potpunosti.
Dakle, evo ga :

Već smo utvrdili da je moguće izgubiti sigurnost spasenja. No, to što se mi ne osjećamo spašeni, ne znači nužno kako smo izgubili i samo spasenje. Riječ je o pitanju vječne sigurnosti. Može li opravdana osoba izgubiti svoje opravdanje?

Poznato nam je kako je Rimokatolička crkva odgovorila na to pitanje. Rim tvrdi da se milost opravdanja može izgubiti. Sakrament pokore ustanovljen je radi toga. Rim taj sakrament naziva „pomoćnim osloncem opravdanja za one koji su doživjeli brodolome duše“.

Po Rimu, spasonosna milost biva uništena u duši, kada osoba počini smrtni grijeh. Smrtni grijeh dobio je naziv po svojoj snazi da ubije milost. Znači, milost može umrijeti. Kad biva uništena smrtnim grijehom treba biti obnovljena po sakramentu pokore, kako duša ne bi izgubila spas.

Reformirana vjera ne vjeruje u smrtni grijeh na isti način. Mi vjerujemo da je svaki grijeh smrtan u smislu da zaslužuje smrtnu kaznu, ali ne u smislu da može uništiti milost Božju. (kasnije ćemo se osvrnuti na pojam „neoprostivog grijeha“.

Reformirani pogled na vječnu sigurnost naziva se ustrajnost svetih. Ideja glasi „jednom u milosti, zauvijek u milosti“. Drugi način da se to kaže je“ako to imaš ne ćeš to izgubiti, ako to izgubiš, nisi to nikad ni imao.“

Ustrajnost svetih se ne temelji na našoj vjeri u sposobnost svetih da ustraju. Opet, ja bi malo korigirao TULIP, i rekao da je pravi naziv za to očuvanje svetih.

Razlog zašto pravi kršćani ne gube vjeru je u tome što ih Bog milostivo čuva. Ustrajnost je ono što mi radimo. Ono što Bog radi je da mi ustrajavamo. Mi ustrajavamo jer Bog ustrajava.

Doktrina o vječnoj sigurnosti temelji se na Božjem obećanju. Donosimo nekoliko ključnih tekstova:

„Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa.“ (Fil 1,6)

„Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve.“ (Iv 10, 27-29)

„Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. (1 Pet 2,3-5)

„Jednim uistinu prinosom zasvagda usavrši posvećene. Novi Savez dostaje bez žrtava.“ (Heb 10,14)

„Tko će optužiti izabranike Božje? Bog opravdava! Tko će osuditi? Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu - on se baš zauzima za nas! Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Kao što je pisano: Poradi tebe ubijaju nas dan za danom i mi smo im ko ovce za klanje. U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi. Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.“ (Rim 8,33-39)

Vidimo iz citiranih tekstova da je temelj naše sigurnosti vjera u Boga. Bog je obećao dovršiti što je započeo. Naša sigurnost ne počiva u volji čovjeka. Razlikovanje između čovjekove volje i Božje moći čini razliku između Kalvinizma i Arminijanizma. Arminijanizam smatra da Bog izabire ljude sukladno njihovoj volji te ustrajnosti u milosti do smrti, a prema svom predznanju o istom.

Rimokatolička Crkva je objavila sljedeće: „Ako netko kaže da onaj tko je jednom opravdan, nemože izgubiti milost i da stoga onaj koji pada i griješi nije bio nikada istinski opravdan, neka je proklet.“ (Koncil u Trentu: 6/23)

Arminijanci protestanti rekli su nešto slično: „Osoba koja je zaista nanovorođena, odbacujući milost i žalosteći Svetog duha griješeći, potpuno će otpasti, i na kraju i od milosti u vječnu propast.“ (Konferencija remonstranata 11/7).

Glavni arminijanski argument je da bi bilo nekorektno kada bi protiv čovjekove volje Bog istog čovjeka prisiljavao na ustrajnost. S druge strane arminijanci vjeruju da na nebu neće biti moguće izgubiti milost. U našem proslavljenom stanju Bog više neće dozvoliti pojavu grijeha. Ipak, sveti na nebu ostaju istovremeno i slobodni. Ukoliko je moguće da ustrajnost i slobodna volja opstoje zajedno na nebu, trebalo bi biti tako i na zemlji. Arminijanci opet žele previše postići sa svojim argumentom o slobodnoj volji. Ako nas Bog može očuvati na nebu bez da pogazi našu slobodnu volju, može to i na zemlji.

Ustrajavamo jer Bog radi s našom slobodnom voljom. I stoga, jer je Bog na djelu u nama mi ustrajavamo. Božja odluka o izabranju je nepromjenjiva, jer se ni On ne mijenja. Onoga koga opravda toga će i proslaviti. Izabrani neće nikad biti izgubljeni.

Zašto nam onda izgleda kako mnogo ljudi otpada od milosti? Mnogo je ljudi koje smo vidjeli da su revno započeli vjeru, a poslije se iste odrekli. Čuli smo za značajne kršćanske ličnosti koje su počinile gnjusne grijehe i kompromitirali svoju vjeru.

Reformiranoj vjeri nije strano da ljudi ispovjedaju vjeru pa je se potom odriču. Mi znamo da se kršćani „spotiču“. Mi znamo da su kršćani sposobni uraditi velike strašne grijehe.

Vjerujemo da pravi kršćani mogu pasti, najozbiljnije. No, ne vjerujemo da mogu otpasti potpuno i konačno. Znamo za slučaj kralja Davida koji nije samo počinio preljub, već i sudjelovao u zavjeri ubojstva s predumišljajem, Urie, Batšebinog muža. David je zlorabio svoju moć i položaj da bi ubojstvo bilo prikazano kao smrt na bojišnici. U suštini je David bio kriv za ubojstvo s predumišljajem i zajveru za ubojstvo i zataškavanje istog.

David je bio toliko pao i tvrdog srca, da mu je jedino mogla pomoći i prizvati ga pameti direktna konfrontacija s Božjim prorokom. Njegovo kasnije kajanje bilo temeljito kao i njegov grijeh. David je radikalno griješio, ali ne potpuno i konačno. David je bio obnovljen.

Sjetimo se dvije najpoznatije osobe Novog zavjeta. Obojicu je Isus pozvao da budu apostoli. Obojica su hodali s Isusom. Obojica su izdali Isusa. Zovu se Petar i Juda.

Juda je po izdaji otišao se objesiti. Petar se po izdaji kajao i postao jedan od stubova crkve. U čemu je razlika? Isus je predvidio da će ga oba izdati. Kada je završio razgovor s Judom rekao mu je: „Što misliš činiti, čini brzo.“

Isus je drukčije govorio s Petrom, rekao mu je:“ "Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću." (Lk 22,31-32)

Zapazite da Isus nije rekao „ako“ već „kada“. Isus je bio siguran da će se Petar vratiti. Njegov pad bio je ozbiljan, ali ne i potpun i konačan. Očito je kako Isusovo uvjerenje u Petrov povratak nije bilo utemeljeno na povjerenju u Petrovu snagu. Znao je da će Sotona izrešetati Petra. To je slično kao da je rekao kako je Petar „mačji kašalj“ za Sotonu. Isus se pouzdao u snagu Njegovog posredovanja. Radi Isusovog obećanja da će biti naš veliki svećenik, pravedni posrednik kod Oca, mi vjerujemo da ćemo uspjeti. Naše pouzdanje je u tome da će se naš Spasitelj i Svećenik, moliti za nas.

Biblija donosi zapis Isusove molitve za nas u Ivanu 17.

Često volim čitati tu molitvu Velikog svećenika. Proučimo dio nje.
Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. (r.11- 12)

Dalje čitamo:
Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.(r.24)

Naša ustrajnost djelo je Trojstva. Bog Otac nas čuva i održava. Bog Sin posreduje za nas. Bog Sveti duh prebiva s nama i poučava nas. Dat nam je pečat i jamstvo Svetog duha za nas (2 Tim 2, 19., Ef 1,14., Rim 8,23.) Navedeni tekstovi opisuju Božanska jamstva. Božji Duh je kao kraljevski prsten pečatnik. Njime se pečati kraljev posjed. Želi se reći da smo mi njegov posjed. No ipak nije riječ istog značenja kao kod plaćanja kapare kupoprodajne cijene u današnjeg značenju. Kupoprodaja može otpasti. U našem slučaju Bog je obvezan platiti i ostalo. Neće odustati. Prvi plodovi Duha jamče da će doći i svi ostali.

Analogijom se može Božje djelo očuvanja, pokazati slikom u kojoj otac i sin hodaju, a otac sina drži za ruku. Prema Arminijanskom pogledu sigurnost djeteta leži u snazi njegovog stiska očeve ruke. Ukoliko djete pusti ruku, izgubljeno je. U kalvinističkom pogledu sigurnost leži u snazi očevog stiska. Ukoliko djetetov stisak popusti, držati će ga očev. Ruka Gospodnja neće oslabljeti.

Ipak, zašto nam se čini da neki ljudi ipak otpadaju potpuno i trajno. Ovdje moramo uočiti dvije riječi apostola Ivana: “Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas. Jer kad bi bili od nas, ostali bi s nama; ali neka se očituje da nisu od nas.“ (Iv 2,19)

Mi ponavljamo aforizam: Ako ga imamo nećemo ga nikad izgubiti, ako izgubimo nismo ni imali. Prepoznajemo da je Kristova crkva mješovito tijelo. Žito živi zajedno s kukoljem i ovce s jarcima. Parabola o žetvi, jasno ukazuje na mogućnosti lažnog obraćenja. Netko može imati na izgled vjeru, ali bez temelja.

Znamo za ljude koji su bili obraćenici više puta. Često na takozvanim crkvenim probuđenjima, netko je potaknut otići do oltara i ispovijediti da je spašen. Jedan je svećenik tako pričao o jednom svom vjerniku da je bilo spašen 17 puta. Tako je tijekom evangelizacije, na poziv za dolazak prema oltaru, opet se osjetio pozvanim baš taj čovjek. Jedna je žena viknula: „Bože ne moj ga ispuniti, on curi!“

Svi mi pomalo curimo i nema nekoga potpunog među nama. Oni koji postanu „neobraćenima“ nisu nikad bili niti obraćeni. Juda je bio sin propasti od početka. Njegovo obraćenje bilo je ozbiljno i gorljivo. Isus se nije molio za njegovo obnovljenje. Juda nije izgubio Sveti duh, jer ga nije ni imao.

Naravno, nema ništa loše u ponavljanju poziva za Krista i odgovora na Kristov poziv. Može se dogditi da pristupamo oltaru više puta i da na kraju nismo sigurni koji je pravi. No, uloga je opetovanih poziva ka oltaru da produbimo i obnovimo naše predanje.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Broj postova : 806

Back to top Go down

Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje? Empty Re: Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?

Post by piramida4 2013-12-09, 11:49

2. Petrova 2,20
Doista, pošto su po spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista odbjegli od prljavština svijeta, ako se opet u njih upleću i daju se svladati, ovo im je potonje gore od onoga prvoga.

2. Petrova 2,21
Bilo bi im doista bolje da nisu spoznali puta pravednosti, negoli, pošto ga spoznaše, okrenuti leđa svetoj zapovijedi koja im je predana.

2. Petrova 2,22
Dogodilo im se što veli istinita izreka: "Pas se vraća svojoj bljuvotini i okupana svinja valjanju u blatu.

--------------------------------
Spasenje se može i izgubiti.
Jednom stečeno - ako se skrene - izgubljeno.

piramida4

Broj postova : 96

Back to top Go down

Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje? Empty Re: Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?

Post by Čovjek & Riječ 2013-12-09, 13:27

Ja vjerujem da se spasenje može izgubiti.

Ali pitanje je: tko ga može izgubiti ? Spasenje svakog čovjeka je volja Božja i nužno je da čovjek svojom voljom prione uz Božju volju, koji je početak i kraj spasenja. Dakle, rekao sam, Bog započinje i završava spasenje, to je Njegovo djelo u kojem On traži naš pristanak, odnosno naše učestvovanje. Pri tome je ključno da znamo tko je Bog, tko je Spasitelj, dakle moramo se pokoriti radosnoj vijesti, što je moguće jedino ..., jedino, AKO poznajemo Boga.
piramida4 wrote:2. Petrova 2,20  
Doista, pošto su po spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista odbjegli od prljavština svijeta, ako se opet u njih upleću i daju se svladati, ovo im je potonje gore od onoga prvoga.
Za početak komenatara ovih stihova, bitno je KOME su oni upućeni.

Pa pogledajmo, apostol Petar piše o tome; onima koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi ... lažnim učiteljima i lažnim prorocima (II Pet 2:1). Dakle upućeno je vinovnicima pogubnih krivovjerja, uključujući tu i zavodnike i zavedene. Kao što vidimo žrtve (zavodnici i zavedeni) su imali "dobru" početnu spoznaju, ali su poslije zalutali i bili savladani lukavštinom Sotone i Njegovih demona. Baš kao što se to dogodilo i čovjeku čija se kuća (nakon što je bila očišćena) našla prazna (Matej 12:44,45), nenastanjena Duhom Braniteljem, pa su se unutra lako naselili još gori demoni nego su bili prije.
2. Petrova 2,21  
Bilo bi im doista bolje da nisu spoznali puta pravednosti, negoli, pošto ga spoznaše, okrenuti leđa svetoj zapovijedi koja im je predana.
Dakle, nema ništa užasnije od toga; biti spašen, biti toliko blizu, a onda iskliznuti iz ruku Spasiteljevih radi vlastite greške koja se isključivo sastoji u zanemarivanju Spasiteljevih uputa. Utopljenik ne bi to nikada bio da se mogao sam spasiti. Kada je već došao u sigurne Spasiteljeve ruke, nerazumno je (da ne kažem glupo) nastaviti opet po svojoj utopljeničkoj logici, pogotovo ako je Spasitelj sam Bog. Mudro je pažljivo slušati Njegov glas, On zna što radi, jer On je Spasitelj.
2. Petrova 2,22  
Dogodilo im se što veli istinita izreka: "Pas se vraća svojoj bljuvotini i okupana svinja valjanju u blatu.
Da, to je dobra usporedba, svi smo se valjali kao psi po svojoj bljuvotini i svinje po blatu, nakon što smo bili oprani i čisti, nerazumno je vratiti se tamo gdje smo nekada bili. A ono što nas je očistilo i što nas drži čistim Riječ je Spasiteljeva. (Ivan 15:3)

--------------------------------
Spasenje se može i izgubiti.
Jednom stečeno - ako se skrene - izgubljeno.
Amen !
Ako ustrajemo, s njime ćemo i kraljevati. Ako ga zaniječemo, i On će zanijekati nas. Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati! (2TI 2:12,13)
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2013-12-13, 12:42

Osnova spasenja je napisana u SZ.

Prvo i osvnovno - Treba znati
TKO je Jedini Bog i kako Mu je Sveto Ime!
Ime Boga Jedinoga je Jahve.
OD NZ, od krvne žrtve Isusa,
UZ osnovnu vjeru u Boga Oca Jahvu,
treba vjerovati
JOŠ i u Božjeg Sina Isusa - neboga.

2. Solunjanima 1,8
u ognju žarkome
i osveti se onima
koji ne poznaju Boga
i
ne pokoravaju se
evanđelju Gospodina našega Isusa.

Današnji Kršćani ne poznaju Boga!
Današnji Kršćani nisu pročitali ŠTO
jasno piše na preko 6.600 mjesta u SZ -
TKO je Bog i KAKO je Ime Bogu.
Time se gubi spasenje.

Jer - stvorenje uzimati za Boga
je najgora hula
ista kao od Lucifera.

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2013-12-13, 17:04

Oprostite, nešto sam kao moderator, zafrkao u zadnja dva posta, nadam se da je sada u redu.

Da dragi moj prijatelju.
I ne samo u starom, nego i u novom, jedna je to knjiga, isti pisac, ista poruka
Prvo i osvnovno - Treba znati
TKO je Jedini Bog i kako Mu je Sveto Ime!
Ime Boga Jedinoga je Jahve.
OD NZ, od krvne žrtve Isusa,
UZ osnovnu vjeru u Boga Oca Jahvu,
Sve si dobro rekao, međutim ja ti ne bih preporučio da više govoriš ono što ti Jahve Jedini Bog i Otac nebeski nije rekao
treba vjerovati
... a On ti nije rekao to što ti govoriš, to su tvoji zaključci koje ti je rekao - čovjek. A ti znaš da uzdati se u čovjeka vodi ka prokletstvu.
2. Solunjanima 1,8
u ognju žarkome
i osveti se onima
koji ne poznaju Boga
i
ne pokoravaju se
evanđelju Gospodina našega Isusa.
Upravo ono što sam ti malo prije rekao.
Današnji Kršćani ne poznaju Boga!
Današnji Kršćani nisu pročitali ŠTO
jasno piše na preko 6.600 mjesta u SZ -
TKO je Bog i KAKO je Ime Bogu.
Time se gubi spasenje.
Tko sam ja za ljude Petre ? Jednima si prorok, drugima ovo, trećima ono ... A tko sam ja za tebe Petre ? Ti si Krist - pomazanik, Sin Boga živoga. Blago tebi Petre, jer tebi to objavi, ne tijelo, ne čovjek, nego moj Otac nebeski. Što je tebi jahve rekao tko je Isus Krist ?
Jer - stvorenje uzimati za Boga
je najgora hula
ista kao od Lucifera.
Dobro kažeš, međutim uvijek imaš neke "sitne" previde, Isus nije stvorenje, On je rođen od Boga.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2013-12-14, 10:46

Čovjek & Riječ
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Da dragi moj prijatelju.
I ne samo u starom, nego i u novom, jedna je to knjiga, isti pisac, ista poruka
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
SZ dobri ljudi spasavali su se SAMO vjerom u Jedinog Boga Jahvu!
Nitko iz SZ se nije spasavao PO Isusu!
--------------------------------------------------------------------------------------
Sve si dobro rekao, međutim ja ti ne bih preporučio da više govoriš ono što ti Jahve Jedini Bog i Otac nebeski nije rekao
treba vjerovati

... a On ti nije rekao to što ti govoriš, to su tvoji zaključci koje ti je rekao - čovjek. A ti znaš da uzdati se u čovjeka vodi ka prokletstvu.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Moj Bog Jahve mi je TO lijepo rekao stihovima:

IVAN 5,24
"Zaista, zaista, kažem vam: tko sluša moju riječ
i
vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Treba vjerovati Onome koji je poslao Isusa.
Tko je poslao Isusa?
Da li znaš Njegovo Ime i Njegovu Titulu?
To je Bog Jedini Otac Jahve.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ivan 17,3  
A ovo je život vječni:
da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga,
i
koga si poslao - Isusa Krista.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Što kaže gore?
Treba vjerovati Onome koji je poslao Isusa.
Tko je poslao Isusa?
Da li znaš Njegovo Ime i Njegovu Titulu?
To je Bog Jedini Otac Jahve.
I u još Jednoga treba vjerovati – znači treba vjerovati u Dvojicu!
Prvi je Bog Jahve – Drugi je Božji Sin Isus.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sad mi ti reci ŠTO znače gornji stihovi, molim te.
-------------------------------------------------------------------------

Tko sam ja za ljude Petre ? Jednima si prorok, drugima ovo, trećima ono ... A tko sam ja za tebe Petre ? Ti si Krist - pomazanik, Sin Boga živoga. Blago tebi Petre, jer tebi to objavi, ne tijelo, ne čovjek, nego moj Otac nebeski. Što je tebi jahve rekao tko je Isus Krist ?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Baš TO što piše u  Bibliji, što si gore naveo.
Gospodin Isus je Božji Sin, Krist, Pomazanik, Mesija – A NIJE Bog.
Jel tako Petar i Biblija kaže?!

Isus nije nikad reko - ja sam Bog.
Zašto?
Zato jer Isus ne laže!
----------------------------------------------------------------------------------------
Dobro kažeš, međutim uvijek imaš neke "sitne" previde, Isus nije stvorenje, On je rođen od Boga.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Objasni KAKO to Bog Rađa?
Ima ženu Božicu koja Mu rađa, ili?

Bog Jahve je STVORITELJ – On Stvara!
Isus sam kaže da je stvoren:

Otkrivenje 3,14 I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti, POČETAK BOŽJEG STVORENJA:
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Postoje 2 događaja - prvi na Nebu, drugi na Zemlji.
Gjde je Isus rođen?
I na Nebu i na Zemlji?
2 puta je rođen?
----------------------------------------------------------------------

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-01-23, 14:06

Ovdje je tema o kojoj se priča o mogućnosti gubitka spasenja, pa bi bilo dobro da ostanemo u njoj. Odgovorit ću ti djelomično ovdje na ovaj post (ako hoćeš i na cijeli, ali na drugoj temi), ali nemoj širiti ovdje, ako hoćeš otvori temu koja će govoriti o tome jeli Isus Bog, ili nije. Temu o spasenju već imamo.
piramida4 wrote:Osnova spasenja je napisana u SZ.
Na kojem stihu temeljiš tu tvrdnju?
SZ dobri ljudi spasavali su se SAMO vjerom u Jedinog Boga Jahvu!
Nitko iz SZ se nije spasavao PO Isusu!
Nakon križa Krist je TO (radosnu vijest o pobjedi nad grijehom, tj. smrću kao posljedicom grijeha) propovijedao nekakvim duhovima u tamnici, što ti misliš koji su to?
Postoji li npr. mogućnost da su to SVI oni koji su umrli prije Isusova križa i kojima je nakon križa trebalo radosnu vijest propovijedati, da bi (zato što je Bog milosrdan i pravedan) imali mogućnost pokoriti se radosnoj vijesti, prihvaćanjem, jedine mogućnosti spasenja ikad, a to je po križu Kristovom?
Ako je TO jedina mogućnost spasenja, onda automatski dobijamo i jedinu mogućnost gubitka spasenja, a to je ljudska nepokornost žrtvi na križu, odnosno Bogu koji je zamislio i sproveo upravo takvo spasenje; žrtvom savršenog bez mane, Jaganjca, koji je Spasitelj svijeta. Isus Krist - Bog.

Time su zadovoljene i posložene i "tvoje kockice" u kojima ti tvrdiš da je Bog jedini Spasitelj, što je dakako istina. Međutim, ti iz nekog razloga prkosiš objavi Božjoj koja jasno kaže (više puta, na puno mjesta, od ljudi, anđela) da je Isus Krist Gospodin i Spasitelj, dakle Bog, taj jedini Bog kojega ti cijelo vrijeme spominješ.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-01-25, 19:42

Samo po temi!?

OK

Da li se može izgubiti spasenje?
DA, MOŽE!

Juda!

Djela apostolska 1,17 A Juda se ubrajao među nas i imao udio u ovoj službi.
Djela apostolska 1,18 On, eto, steče predio cijenom nepravednosti pa se stropošta, raspuče po sredini i razli mu se sva utroba.

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-01-26, 22:13

piramida4 wrote:... Da li se može izgubiti spasenje?
DA, MOŽE!

Juda!...
Tema je "Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?" Dakle riječ je o kršćanima, a ne onima koji nisu kršćani. Onda bi najprije trebalo reći tko je to kršćanin. Dakle, najprije definicija. Eto, recimo da je kršćanin osoba koja poznaje Spasitelja, dakle ima pravu spoznaju Isusa Krista i u kojoj, dakle, živi Kristov Duh (Rim 8:9).
Obzirom na činjenicu da je Juda, ne samo zanijekao Isusa Krista pred ljudima (vidi npr. Luka 12:9) nego Ga je čak i izdao, možemo tvrditi da on nije ni bio Božji, dakle nikada nije ni bio spašen, pa spasenje nije trebao ni izgubiti, obzirom da ga nikada nije imao.
Imaš li nekoga tko je bio spašen, pa onda spasenje izgubio ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-01-27, 19:11

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:... Da li se može izgubiti spasenje?
DA, MOŽE!

Juda!...
Tema je "Može li kršćanin izgubiti svoje spasenje?" Dakle riječ je o kršćanima, a ne onima koji nisu kršćani. Onda bi najprije trebalo reći tko je to kršćanin. Dakle, najprije definicija. Eto, recimo da je kršćanin osoba koja poznaje Spasitelja, dakle ima pravu spoznaju Isusa Krista i u kojoj, dakle, živi Kristov Duh (Rim 8:9).

TKO je JEDINI Spasitelj?

IZAIJA 43,11
Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja.

-------------------------------------------------------------------------
Tko je DOBIO OD Boga Jedinoga Jahve da bude spasitelj?

DJELA APOSTOLSKA 13,23
Iz njegova potomstva izvede Bog po svom obećanju Izraelu Spasitelja, Isusa.

Isus nije sam po sebi spasitelj!
TKO je BOG iz gornjeg stiha?
A TKO je Isus iz gornjeg stiha?
GDJE je SD?

TKO je spasio Isusa kada je umro na križu?
TKO je TAJ Spasioc Isusa?

Obzirom na činjenicu da je Juda, ne samo zanijekao Isusa Krista pred ljudima (vidi npr. Luka 12:9) nego Ga je čak i izdao, možemo tvrditi da on nije ni bio Božji, dakle nikada nije ni bio spašen, pa spasenje nije trebao ni izgubiti, obzirom da ga nikada nije imao.
Imaš li nekoga tko je bio spašen, pa onda spasenje izgubio ?

Znači po tebi - spasenje se ne može izgubiti!

-----------------------------------------------------

MATEJ 8:11,12 A kažem vam: Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom, a sinovi će kraljevstva biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi."

MATEJ 21:43 Zato će se - kažem vam - oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!

Što znače gornji stihovi?

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-01-27, 21:03

piramida4 wrote:TKO je JEDINI Spasitelj?
IZAIJA 43,11
Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja.
Eto, Spasitelj je upravo Bog, Jedan i Jedini Bog, onaj koji jest, Jahve, baš kako kaže prorok Izaija.
Tko je DOBIO OD Boga Jedinoga Jahve da bude spasitelj?
Isus Krist, Bog rođen od Boga, po zamisli Božjoj, savršen Čovjek, Jedinorođenac od Oca, novi životvorni Adam, kao takav savršeno janje žrtvovano da bi mi griješnici po Njemu živjeli.
Isus nije sam po sebi spasitelj!
...
TKO je spasio Isusa kada je umro na križu?
TKO je TAJ Spasioc Isusa?
Jeli ti poznato da Isus daje dragovoljno svoj život, dakle Isus daje život, po svojoj odluci, nitko Mu ne oduzima život, niti Mu itko može uzeti život, zato što Mu je Otac dao tu vlast? Isus je Život, On daje život i ima vlast uzeti ga natrag. Dakle, Isus Krist ima vlast nad životom, jasno i istinito rečeno, pročitaj u Ivanovom evanđelju.
Znači po tebi - spasenje se ne može izgubiti!
Govoriš ono što ja nisam rekao. Čitaj pažljivije, pa ćeš vidjeti što sam rekao.

Usput; nastoj se držati teme, ovdje nije riječ o trojstvu, ili o Duhu Svetom.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-01-27, 21:21

Znači - i ti priznaješ da se jednom stečeno spasenje,
može izgubiti,
ako se ne ide u stopu sa Biblijskim naukovanjem.

--------------------
TO znači da smo saglasni u pogledu toga.

ALI - ostaje još samo PROBLEM -
TKO ili ŠTO je Kršćanin?
Koja je TO vjera potrebna za spasenje?!

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-01-29, 12:22

piramida4 wrote:Znači - i ti priznaješ da se jednom stečeno spasenje,
može izgubiti,
ako se ne ide u stopu sa Biblijskim naukovanjem.
Pa da, naravno.
TO znači da smo saglasni u pogledu toga.
Hvala Bogu, jesmo.
ALI - ostaje još samo PROBLEM -
TKO ili ŠTO je Kršćanin?
Koja je TO vjera potrebna za spasenje?!
Imamo dvije, već otvorene teme gdje bi možda mogli o tome; "Spasenje i kako do njega doći", ili "Imamo li Kristovog Duha ?".
Jedno od mogućih tumačenja je stih koji sam već spomenuo, dakle kršćanin je onaj u kojem živi Duh Kristov i to je sigurno točno, međutim u nastavku se traži odgovor što to zapravo znači i u kome to živi Kristov Duh?

Kako to znati?
Božja Riječ (Kristov Duh) govori kao mogući odgovor; ispitajte sami sebe (II Kor 13:5). To samoispitivanje je kroz Riječ Božju koja, kao oštar mač, odvaja tjelesnost od duhovnosti (Heb 4:12 dijeli dušu i duh ... prosuđuje nakane i misli srca). Naravno, otkrivaju nas i naša djela, pa se i na taj način možemo u svjetlu istine Božje preispitati, jer onaj koji je Božji radi i Božja djela, koja su u pravilu djela ljubavi i istine koja veličaju Njega, Jedinoga. Pokušao bih reći da je kršćanin čovjek, svjestan svoje slabosti, ali i Božje jakosti, koji se slijedeći Božji glas neprestano "usavršava" (već je savršen nakon križa Kristovog!) na način da njegova ljudska, griješna tjelesnost "sve više" bira (umire sebi) ono što mu je Bog namjenio - savršenstvo svoga Sina. Na tom putu koji mu je Bog pokazao, kršćanina od početka do kraja vodi Bog, kojega ovaj rado prihvaća.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics