Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Join the forum, it's quick and easy

Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tko je Isus ? Bog, čovjek, ili ...

2 posters

Go down

Tko je Isus ? Bog, čovjek, ili ... Empty Tko je Isus ? Bog, čovjek, ili ...

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-13, 12:43

Aktualne rasprave na forumu (piramida4) potiču otvaranje ove, zaista ozbiljne teme.
Čini mi se za početak dobro navesti razmišljanje koje je iskazano na site-u http://www.gotquestions.org (LINK)

C.S.Lewis u svojoj knjizi ‘Kršćanstvo’, piše sljedeće: “Ovdje pokušavam da spriječim da iko kaže zaista glupu stvar koju ljudi često kažu o njemu (Isusu Kristu): “Spreman sam da prihvatim Isusa kao velikog moralnog učitelja, ali ne prihvatam njegovu tvrdnju da je Bog.” To je jedna stvar koju ne smijemo da kažemo. Čovjek koji je bio samo čovjek i rekao stvari koje je Isus rekao, ne bi bio veliki moralni učitelj. Bio bi ili ludak – na nivou čovjeka koji za sebe kaže da je tvrdo kuvano jaje – ili sami pakleni đavo. Moraš da napraviš sopstveni izbor. Ili je ovaj čovjek bio i jeste Sin Božiji, ili je bio ludak ili nešto gore… Možeš da ga zatvoriš kao ludaka, možeš da ga pljuješ i ubiješ kao demona; ili, možeš da padneš pred njegove noge i nazoveš ga Gospodom i Bogom. Ali nemojmo doći sa nekom pokroviteljskom besmislicom o njemu kao o nekome ko je bio veliki učitelj ljudi. On nam nije ostavio tu opciju otvorenu. Nije to ni namjeravao.”

Dakle, ko je Isus tvrdio da jeste? Šta Biblija kaže da je on bio? Prvo, pogledajmo Isusove riječi u Ivanu 10:30, “Ja i Otac jedno smo.” Na prvi pogled, ovo ne mora da izgleda kao tvrdnja da je Bog. Međutim, pogledajmo reakciju Židova na ovu njegovu izjavu, “Zbog dobrog te djela ne kamenujemo – odgovoriše mu Židovi – nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek” (Ivan 10:33). Židovi su razumjeli Isusovu izjavu kao tvrdnju da je Bog. U sljedećim stihovima, on ih nije ispravio, govoreći, “Ja nisam tvrdio da sam Bog.” To ukazuje na to da je Isus stvarno rekao da jeste Bog, izjavljujući, “Ja i Otac jedno smo” (Ivan 10:30). Ivan 5:58 je drugi primjer. Isus proklamuje, “Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.” Ponovo, kao odgovor, Živovi su uzeli kamenje u namjeri da ga kamenuju (Ivan 8:59). Isusovo objaviljivanje njegovog identiteta kao “Ja Jesam”, je direktna primjena Starozavjetnog imena Božijeg (Izlazak 3:14). Zašto bi Židovi ponovo željeli da ga kamenuju, ako on nije rekao nešto za šta su oni vjerovali da je bogohulje, konkretno, tvrdnju da je Bog?

Ivan 1:1 kaže da “Riječ bijaše Bog.” Ivan 1:14 kaže da je “Riječ tijelom postala.” Ovo jasno pokazuje da Isus jeste Bog u tijelu. Toma, jedan od učenika, je izjavio Isusu, “Gospodin moj i Bog moj” (Ivan 20:28). Isus ga nije ispravio. Apostol Pavao ga je opisao kao, “…velilkoga Boga, našega Spasitelja, Isusa Krista” (Titu 2:13). Apostol Petar je rekao isto, “…našega Boga, Spasitelja Isusa Krista” (2.Petrova 1:1). Bog Otac je svjedok Isusovom punom identitetu također, “za Sina, naprotiv, veli: ‘Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno’, i: ‘Žezlo je pravde žezlo tvoga kraljevskog dostojanstva.” Starozavjetna proroštva najavljuju njegovu božansku prirodu, “Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.”

Dakle, kao što je C.S.Lewis zaključio, vjerovanje da je Isus bio dobar učirtelj nije opcija. Isus je jasno i neporecivo tvrdio da je Bog. Ako on nije Bog, onda je lažov i, u tom slučaju, nije prorok, dobar učitelj ili pobožan čovjek. U nastojanjima da umanje značaj Isusovih riječi, moderni “sholastici” tvrde da “pravi historijski Isus” nije rekao mnoge od stvari koje mu Biblija pripisuje. Ko smo mi da se raspravljamo sa Božijom Rječju u vezi onoga što Isus jeste ili nije rekao? Kako jedan “sholastik” dvije hiljade godina nakon Isusa ima bolji uvid u ono što Isus jeste ili nije rekao, nego oni koji su živjeli sa njim, služili sa njim i koje je sam Isus podučavao (Ivan 14:26)?

Zašto je pitanje Isusovog pravog identiteta toliko važno? Zašto je bitno da li je Isus Bog ili nije? Najvažniji razlog zbog kojeg Isus treba da bude Bog je što, ako on nije Bog, njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grijehe cijelog svijeta (1.Ivanova 2:2). Samo Bog može da plati tako neizrecivu kaznu (Rimljanima 5:8; 2.Korinćanima 5:21). Isus je morao da bude Bog da bi mogao da plati naš dug. Morao je da bude čovjek, kako bi mogao da umre. Spasenje je dostupno samo kroz vjeru u Isusa Krista! Njegovo božanstvo je razlog zašto je on jedini put spasenja. Isusova božanska priroda je ono zašto on proklamuje, “Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6).
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Broj postova : 806

Back to top Go down

Tko je Isus ? Bog, čovjek, ili ... Empty Re: Tko je Isus ? Bog, čovjek, ili ...

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-13, 13:16

Nadam se da je piramida4 pažljivo pročitao prethodni post, pa bih mu nastavno na diskusije započete na drugim temama (Alfa & Omega) postavio slijedeće pitanje: kako objašnjavaš da se riječ "kurios" u bibliji koristi isključivo za Boga, kao i za Njegovog Sina Isusa Krista, koji je kako ti kažeš samo čovjek, ali ne i Bog ? Impliciram da se riječ "kurios" (Gospodin) u bibliji koristi isključivo za Boga, te je prema tome Isus Bog.

Molio bih, ako je moguće, što kraće odgovore usmjerene na postavljeno pitanje. Naime, zapažam da poštovani piramida4 običava zaobići odgovor, te ponavljanjem svojih tvrdnji navoditi vodu na svoj mlin.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-13, 14:55

Čovjek & Riječ wrote:Nadam se da je piramida4 pažljivo pročitao prethodni post,

Da li da ti odgovorim po prvom postu - ili - da ga zaobiđem?
----------------------------------
pa bih mu nastavno na diskusije započete na drugim temama (Alfa & Omega) postavio slijedeće pitanje: kako objašnjavaš da se riječ "kurios" u bibliji koristi isključivo za Boga, kao i za Njegovog Sina Isusa Krista, koji je kako ti kažeš samo čovjek, ali ne i Bog ? Impliciram da se riječ "kurios" (Gospodin) u bibliji koristi isključivo za Boga, te je prema tome Isus Bog.

Nije istina da je SAMO za BOGA!
-------------------------------------
Ispravi svoje krive puteve!

G2962 κύριος kurios koo'-ree-os

From κῦρος kuros (supremacy); supreme in authority, that is, (as noun) controller; by implication Mr. (as a respectful title): - God, Lord, master, Sir.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Od κυρος kuros (nadmoć), vrhovni autoritet u, koji je, (kao imenica) kontrolor, implicitno gospodina (kao uljudan naslov): - Bog, Gospodin, gospodar, gospodine.

-----------------------------
Ivan 12,21
Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: "
Gospodine, (OBIČNOM ČOVJEKU)
htjeli bismo vidjeti Isusa.

Djela apostolska 16,16
Jednom nas na putu u bogomolju sretne neka ropkinja koja je imala duha vračarskoga i gatajući donosila veliku dobit svojim gospodarima.
Djela apostolska 16,30
izvede ih i upita: "Gospodo, što mi je činiti da se spasim?
Djela apostolska 25,26
Ja nemam ništa pouzdano o njemu napisati Gospodaru. Zato ga izvedoh pred vas, ponajpače preda te, kralju Agripa, da bih nakon ove istrage imao što napisati.
1. Korinćanima 8,5
Jer sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji - kao što ima mnogo "bogova" i mnogo "gospodara"! –
Efežanima 6,5
Robovi, slušajte svoje zemaljske gospodare kao Krista - sa strahom i trepetom, u jednostavnosti srca.
Efežanima 6,9
I vi, gospodari, isto se tako vladajte prema njima: kanite se prijetnje, znajući da je i njihov i vaš Gospodar na nebesima i da u njega nema pristranosti.
Kološanima 3,22
Robovi, slušajte u svemu svoje zemaljske gospodare! Ne naoko, kao oni koji se ulaguju ljudima, nego u jednostavnosti srca, bojeći se Gospodina.
Kološanima 4,1
Gospodari, pružajte svojim robovima što je pravo i pravično, znajući da i vi imate Gospodina na nebu!
1. Petrova 3,6
Sara se tako pokori Abrahamu te ga nazva gospodarom. Njezina ste djeca ako činite dobro ne bojeći se nikakva zastrašivanja.
Otkrivenje 7,14
Odgovorih mu: "Gospodine moj, ti to znaš." A on će mi: "Oni dođoše iz nevolje velike i oprali su haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj.

------------------------
Imaš masu primjera gdje se ljudi međusobno oslovljavaju - KURIOS.
Jel ti jasno sada?

A NAJvažnije -

Isus nije oduvijek bio GOSPODIN!

Djela apostolska 2,36 Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.

TKO je Taj Bog koji je Isusa učinio Gospodinom?

piramida4

Broj postova : 96

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-13, 16:16

piramida4 wrote:... Nije istina da je SAMO za BOGA!
Ispravi svoje krive puteve! ...
OK u pravu si, "kurios" nije samo za Boga nego i za obične ljude.
Od 748 puta koliko se riječ "kurios" u NZ spominje, ti si našao da je 11 puta označila ljude, što je sa onih preostalih 737 puta, što je cca 98,53 % ? Ali dobro, recimo da to nije argument, hajdemo dalje.

Knjiga Otkrivenja 1:7,8 govori:
Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen. Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.
Sada mi reci tko ovdje govori "Ja sam Alfa i Omega", tko je taj Svevladar koji dolazi s oblacima i kojega će gledati svi koji su ga proboli ? (kada su Ga proboli ?) On kaže da je On Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi ? Tko je to, Jahve, ili Isus, ili je to Jedan te isti Bog ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-13, 17:04

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:... Nije istina da je SAMO za BOGA!
Ispravi svoje krive puteve! ...
OK u pravu si, "kurios" nije samo za Boga nego i za obične ljude.
Od 748 puta koliko se riječ "kurios" u NZ spominje, ti si našao da je 11 puta označila ljude, što je sa onih preostalih 737 puta, što je cca 98,53 % ? Ali dobro, recimo da to nije argument, hajdemo dalje.

Nije SAMO 11 - nego sam ja dao SAMO 11 - ima ih više - oko 60 puta što na brzaka izbrojah.
------------------------------
Knjiga Otkrivenja 1:7,8 govori:
Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen. Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.
Sada mi reci tko ovdje govori "Ja sam Alfa i Omega",

TO govori samo Jedan koji je A&O, samo Jedan koji je Bog - Jahve Otac Bog Jedini.
SVEvladar se upotrebljava SAMO ISKLJUČIVO za Boga Oca Jahvu.

U SZ -
H7706
שׁדּי
shadday
shad-dah'ee
From H7703; the Almighty: - Almighty.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Od H7703, Svemogući: - Svemogući.
--------------------------------------------------------------
48 verses found, 48 matches
-----------------------------------

POSTANAK 18,14
Zar je Jahvi išta nemoguće? Navratit ću se k tebi kad isteče vrijeme trudnoće: Sara će imati sina.
POSTANAK 43,14
Neka Bog Svemogući, El Šadaj, potakne onog čovjeka na milosrđe prema nama te vam pusti i drugoga brata i Benjamina. A ja, moram li bez djece ostati, neka ostanem.
RUTA 1,21
Odavde sam otišla punih ruku, a sad me Jahve vraća bez igdje ičega. Zašto me zovete Noemi kad Jahve posvjedoči protiv mene i Svemogući me u tugu zavi?

-----------------------------------
U NZ-
G3841
παντοκράτωρ
pantokratōr
pan-tok-rat'-ore

From G3956 and G2904; the all ruling, that is, God (as absolute and universal sovereign): - Almighty, Omnipotent.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Od G3956 i G2904; sve-vladajući, a to je Bog (kao apsolutni i univerzalni suverena): - Sve-moćni, Sve-mogući.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
U 10 stihova, 10 puta
-------------------------------------------------

OTKRIVENJE 1,8
Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi,
SVEVLADAR.

A&O je Bog je Svevladar Svemogući.
Svevladar Svemogući se veže samo za Boga Oca Jahvu.
Nema niti jednoga stiha da bi se ta titula davala Isusu.
Znači – gornji stih jasno kaže da se A&O odnosi na Boga Oca Jahvu.
Da je to tako – potvrđuju ostali stihovi.
------------------------------------------------------------------------

OTKRIVENJE 4,8
Ta su četiri bića - u svakoga po šest krila - sve naokolo i iznutra puna očiju. Bez predaha dan i noć govore: "Svet! Svet! Svet Gospodin, Bog SVEVLADAR, Onaj koji bijaše i koji jest i koji dolazi!
OTKRIVENJE 11,17
padoše ničice i pokloniše se Bogu govoreći. "Zahvaljujemo ti,
Gospodaru, Bože, SVEVLADARU, koji jesi i koji bijaše, zato što uze u ruke moć svoju veliku i zakralji se!
OTKRIVENJE 15,3
Pjevaju pjesmu Mojsija, sluge Božjega, i pjesmu Jaganjčevu: "Velika su i čudesna djela tvoja, Gospodine, Bože, SVEVLADARU! Pravedni su i istiniti putovi tvoji, Kralju naroda!

Jaganjac = Isus.
Jaganjac spjevao pjesmu Bogu Ocu Jahvi Svevladaru Svemogućem.
Jasno ti se kaže da su Dvojica!
Jedan je Bog, a drugi je Božji Sin= nebog.
To ti govori da se OTKRIVENJE 1,8 – A&O – NE odnosi na Isusa!

-----------------------------------------------------------------------------------------

OTKRIVENJE 16,7
I začujem žrtvenik kako govori: "Da, Gospode, Bože, SVEVLADARU! Istiniti su i pravedni sudovi tvoji!
OTKRIVENJE 16,14
To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga SVEVLADARA.
OTKRIVENJE 19,6
I začuh kao glas silna mnoštva i kao šum voda mnogih i kao prasak gromova silnih: "Aleluja! Zakraljeva Gospod, Bog naš SVEVLADAR!
OTKRIVENJE 19,15
iz usta mu izlazi oštar mač kojim će posjeći narode. Vladat će njima palicom gvozdenom.
On gazi u kaci gnjevne srdžbe Boga SVEVLADARA.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Opet odvajanje – Isusa od Svevladara koji je Bog.
A Isus – nije i neće nikada biti Bog.
Isto tako Isus nije i neće nikada biti A&O.
Jer – A&O je samo Svevladar Svemogući Bog Jahve.

-------------------------------------------------------------------------------------------

OTKRIVENJE 21,22
Hrama u gradu ne vidjeh. Ta Gospod, Bog, SVEVLADAR, hram je njegov - i Jaganjac!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Lijepo se vidi da je Bog Otac Jahve = Svevladar Svemogući.
Nema nigdje spomena da je Isus = Svevladar Svemogući.
Time se pobija tvrdnja TTT da je A&O = Isus.
Jer Isus nije Svevladar Svemogući.
A još jedan detalj!
VLASNIK Svega, Stvoritelj svega je:
Bog Otac Jahve čiji je HRAM i JAGANJAC.
Bog Otac Jahve ima vlasništvo nad Isusom.

-----------------------------------------------------------------

Isus nije i neće nikada biti A&O.
Isus nije Svevladar Svemogući.
Jer – Svevladar Svemogući je samo Bog Otac Jedini Jahve.

Last edited by piramida4 on 2014-02-13, 17:27; edited 1 time in total

piramida4

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-13, 17:19

Čovjek & Riječ wrote: koji dolazi s oblacima  On kaže da je On Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi ? Tko je to, Jahve, ili Isus, ili je to Jedan te isti Bog ?

Na Zemlju dolazi Gospodin Isus,
ALI - doći će i Bog Otac Jahve.

Isus dolazi U IME BOGA OCA JAHVE - znači - Isus NIJE Bog Jahve!
Ne možeš biti i POŠILJATELJ i Poslanik istovremeno.

----------------------------------------------------------
MATEJ 21,9
Mnoštvo pak pred njim i za njim klicaše: "Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!
MATEJ 23,39
Doista, kažem vam, odsada me nećete vidjeti dok ne reknete: Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!
MARKO 11,9
I oni pred njim i oni za njim klicahu: "Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!
LUKA 13,35
Evo, napuštena vam kuća. A kažem vam, nećete me vidjeti dok ne dođe čas te reknete: "Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje!
LUKA 19,38
"Blagoslovljen Kralj, Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Na nebu mir! Slava na visinama!
IVAN 12,13
uze palmove grančice i iziđe mu u susret. Vikahu: "Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Kralj Izraelov.

Jel jasno da je Isus "samo" izaslanik - poslanik OD strane Boga Oca Jahve?
-------------------------------------------------------------------------------------
i kojega će gledati svi koji su ga proboli ? (kada su Ga proboli ?)
Isus nije Bog.
Bog je DUH.
Isus je TIJELO.
Isusa su proboli - jer je TIJELO.
Boga ne možeš probosti.
Isus nije Bog.
Isusu su proboli ruke i noge i bok.

Isusa su vidjeli - jer nije Bog,
a Lica Boga Jahve - nitko nije vidio.
Isus nije Bog.
----------------------------------------
On kaže da je On Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi ? Tko je to, Jahve, ili Isus, ili je to Jedan te isti Bog ?
Onaj koji jest, bijaše, dolazi - je i za Boga Oca Jahvu i za Božjeg Sina Isusa.

TO ne označava da je TAJ zbog TOGA = BOG.

Ono što označava da je netko Bog, je -
- da sjedi na Božjem prijestolju - Isus ne - nego vječno zdesna.
- da je A&O - Isus nije.
- da je SVEmogući - Isus nije.
- da je Stvoritelj - Isus nije.

..............................
Postoje DVOJICA - nema trećega.
Jedan je Bog Otac Jahve,
Drugi je Božji Sin Isus neBog.

To ti govore stihovi i od samoga Isusa:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ivan 17,3  
A ovo je život vječni:
da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga,
i
koga si poslao - Isusa Krista.

,,,,,,,,,,,,,,,,,

Što kaže gore sam Isus osobno?
Treba vjerovati Onome koji je poslao Isusa.
Tko je poslao Isusa?
Da li znaš Njegovo Ime i Njegovu Titulu?
To je Bog Jedini Otac Jahve.
I u još Jednoga treba vjerovati – znači treba vjerovati u Dvojicu!
Prvi je Bog Jahve – Drugi je Božji Sin Isus.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-14, 12:14

piramida4 wrote:... Nije SAMO 11 - nego sam ja dao SAMO 11 - ima ih više - oko 60 puta što na brzaka izbrojah.
Ma nije to bitno, dragi čovječe Very Happy
Bitno je da su Isusa Krista, čovjeka koji je jahao na magarčiću, kojega su pljuvali i kojega su tukli, zvali Gospodinom.
Pitanje je : zašto ? Jasno je zašto Boga zovu Gospodinom i jasno je zašto 11, ili 60 puta te, neke druge ljude zovu Gospodinom, ili Gospodarem, ali nije jasno (nekima) zašto Isusa zovu Gospodinom. Nije im jasno, ili Ga ne priznaju Gospodinom. Ako Ga ne priznaju, to je velikiiii problem. Za njih. Ne budi formalista, izađi iz te tame, uključi svjetlo.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-14, 20:29

piramida4 wrote:Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen. Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.
TO govori samo Jedan koji je A&O, samo Jedan koji je Bog - Jahve Otac Bog Jedini.
OK, slažem se. Međutim nije jasno, ako to govori Jahve Otac Bog Jedini, nešto tu ne štima, kada su Jahvu Oca Boga Jedinog proboli ?
Da, ako Isus Krist nije Bog, međutim o tome još uvijek raspravljamo.
Odgovori na pitanje.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-14, 22:24

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:... Nije SAMO 11 - nego sam ja dao SAMO 11 - ima ih više - oko 60 puta što na brzaka izbrojah.
Ma nije to bitno, dragi čovječe Very Happy
Bitno je da su Isusa Krista, čovjeka koji je jahao na magarčiću, kojega su pljuvali i kojega su tukli, zvali Gospodinom.
Pitanje je : zašto ? Jasno je zašto Boga zovu Gospodinom i jasno je zašto 11, ili 60 puta te, neke druge ljude zovu Gospodinom, ili Gospodarem, ali nije jasno (nekima) zašto Isusa zovu Gospodinom. Nije im jasno, ili Ga ne priznaju Gospodinom. Ako Ga ne priznaju, to je velikiiii problem. Za njih. Ne budi formalista, izađi iz te tame, uključi svjetlo.

Isus nije oduvijek bio GOSPODIN!

Djela apostolska 2,36 Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.

TKO je Taj Bog koji je Isusa učinio Gospodinom?
-------------------------------------------------------

Da ti se još malo pojasni:

Jeruzalemska
PSALAM 110,1
Psalam. Davidov. Riječ Jahvina GOSPODINU mojemu: "Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!

Točnije - Jahvina Adonaju
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Pogledajmo kako je ISTI stih iz SZ,
preveden u NZ od strane Grkljana:

MATEJ 22,44
Reče GOSPOD GOSPODINU mojemu: `Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?`

Upotrebljene su riječi Kurios -
i za Jahvu i za Adonaja!

Znači - IZJEDNAČENO je ONO
ŠTO je u SZ jasno razdvojeno!?!?!?
-----------------------------------------

U TO doba, nije bilo NZ,
pa je Isus citirao SZ,
a u SZ jasno piše - Jahve i Adonaj!

A Grkljani - Višebošci - učiniše što učiniše.

-------------------------------------------------
Glavno da smo utvrdili i ti potvrdio,
da se Kurios ne upotrebljava samo za Boga,
nego i za ljude,
stoga TO ne možemo uzeti kao dokaz.

piramida4

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-14, 22:34

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen. Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.
OK, slažem se. Međutim nije jasno, ako to govori Jahve Otac Bog Jedini, nešto tu ne štima, kada su Jahvu Oca Boga Jedinog proboli ?

Pročitaj 10 puta Otkrivenje,
pa malo zapisuj,
pa ćeš uviditi da je O pisano KRUŽNO,
da se tako izrazim.
Malo ima nešto sa početka, a onda u nastavku sa kraja!

Tako i sa ovim stihovima.
Malo je zamiješano.
------------------------------

Kad biš dao TOČNIJE - onda bi ti bilo jasnije!

TO su 2 odvojena stiha!
PRVI OD ISUSA:

Otkrivenje 1,7 Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen.
---------------------------------

DRUGI OD BOGA:

Otkrivenje 1,8 Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.

Jasno ti se kaže - SVEVLADAR - a TO je SAMO za Boga Jahvu.
Dao sam ti u prošlim postovima - jesi prostudirao?
---------------------------------------------------------

Otkrivenje 1,1 Otkrivenje Isusa Krista: njemu ga dade Bog da on pokaže slugama svojim ono što se ima dogoditi ubrzo. I on to označi poslavši svog anđela sluzi svomu Ivanu
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Dvojica su -
Jedan je BOG Jahve, a drugi je Isus - nebog.
Jel ti to vidljivo?

-----------------------------------------------------
Otkrivenje 1,2 koji posvjedoči za riječ Božju i za svjedočanstvo Isusa Krista - za sve što vidje.
Dvojica su -
Jel ti to vidljivo?

Otkrivenje 1,6 te nas učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu: Njemu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen!
Dvojica su -
Jel ti to vidljivo?

Da, ako Isus Krist nije Bog, međutim o tome još uvijek raspravljamo.
Odgovori na pitanje.
Na koje pitanje?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bog Jahve sjedi na Božjem Javinu prijestolju.
Isus ne sjedi na Božjem prijestolju.
Isus sjedi vječno zdesna Božjeg prijestolja.
Isus nije Bog.

SVE je stvorio Bog Otac Jahve.
Isus nije ništa stvorio.
Isus nije Bog.

Bog Jedini Jahve na masu mjesta jasno je govorio da je ON Jedini Bog.
Isus nije nikada reko - Ja sam Bog.
Isus nije Bog.

Bog Jedini Jahve je DUH.
Isus je TIJELO.
Tijelo nije DUH.
Tijelo nije BOG.
Isus nije Bog.

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-20, 15:20

piramida4 wrote:... Dvojica su -
Jel ti to vidljivo?
Ne, ja vidim Jednoga.
Na koje pitanje?
Pitanje je bilo; kada su Jahvu, Oca Boga, Jedinog proboli? Ne trudiš se baš previše ...
Bog Jedini Jahve je DUH.
Isus je TIJELO.
Tijelo nije DUH.
Tijelo nije BOG.
Isus nije Bog.
Kada Riječ Božja - bilbija kaže Kristov Duh, jeli to tijelo ili je Duh? Kako je Isus, ako je tijelo, prolazio kroz zatvorena vrata?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-20, 15:33

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:... Dvojica su -
Jel ti to vidljivo?
Ne, ja vidim Jednoga.

Koliko Osoba ovdje ima:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Psalam 110,1 Psalam. Davidov.
Riječ Jahvina
Gospodinu mojemu:
"Sjedi mi zdesna
dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!

Na koje pitanje?
Pitanje je bilo; kada su Jahvu, Oca Boga, Jedinog proboli? Ne trudiš se baš previše ...

Bog je DUH - Duha ne možeš probosti.
Boga Jedinoga Jahvu nije nitko nikad probo.

Što se ne trudim?
---------------------
Jesi li ti meni na sve odgovorio?
NISI!

Zašto Isus ne sjedi na Božjem prijestolju?
Zašto SD ne sjedi nigdje?

Bog Jedini Jahve je DUH.
Isus je TIJELO.
Tijelo nije DUH.
Tijelo nije BOG.
Isus nije Bog.
Kada Riječ Božja - bilbija kaže Kristov Duh, jeli to tijelo ili je Duh? Kako je Isus, ako je tijelo, prolazio kroz zatvorena vrata?

Daj mi taj stih - Isus je prošao kroz zatvorena vrata!
Ali - ako nema takova stiha - zašto nadodaješ?

Znači za tebe je Isus duhovno biće, a ne TJELESNO kao ljudi?!

------------------------------------------------------------------------
Objasni mi ovaj stih:

Luka 24,39
Pogledajte ruke moje i noge!
Ta ja sam!
Opipajte me
i vidite
jer duh tijela ni kostiju nema
kao što vidite da ja imam.

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2014-02-20, 18:15

piramida4 wrote:Koliko Osoba ovdje ima:
Riječ Jahvina
Gospodinu mojemu:
"Sjedi mi zdesna
Opet je nivo tvoga objašnjenja ograničen, tvojom, ljudskom spoznajom, spoznajom koju ima jedan nevjernik. Ovo zdesna ti shvaćaš bukvalno? Jeli ti jasno da Bog koji je Duh, sveprisutan, dakle uvijek i svugdje, stoga nema desnu i lijevu stranu? Zdesna je ljudski pojam, koji služi samo za to da nebesku stvarnost objasni zemaljskim pojmovima ...
To je upravo ono što sam želio od tebe čuti.
Bog ponovo dolazi s oblacima i to Onaj kojega su proboli, tu je riječ o Isusu Kristu.
... učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus ... vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe
Ta ja sam!
Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam
Isus je čovjek, začet po Božjem sjemenu (grč. sperma) koje je Božja Riječ, On rođen od Boga - Duha koji je Njegov Otac, u tijelu čovječjem. Dakle Isus Bogo - Čovjek, Duh Božji u tijelu ljudskom. On je rođen u raspadljivom, smrtnom tijelu, koje je nakon Njegova djela na križu i uskrsnuća postalo neraspadljivo, novo - stvoreno, drugačije nego čovječje, drugačijih osobitosti.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by piramida4 2014-02-20, 20:13

Čovjek & Riječ wrote:
piramida4 wrote:Koliko Osoba ovdje ima:
Riječ Jahvina
Gospodinu mojemu:
"Sjedi mi zdesna
Opet je nivo tvoga objašnjenja ograničen, tvojom, ljudskom spoznajom, spoznajom koju ima jedan nevjernik. Ovo zdesna ti shvaćaš bukvalno? Jeli ti jasno da Bog koji je Duh, sveprisutan, dakle uvijek i svugdje, stoga nema desnu i lijevu stranu? Zdesna je ljudski pojam, koji služi samo za to da nebesku stvarnost objasni zemaljskim pojmovima ...

Opet si pobjegao da odgovoriš - koliko osoba?
A ti si taj koji tvrdi - TROJE IH JE!

U stihu je jasno rečeno -
Bog Jedini Jahve DAJE Adonaju Isusu
da Mu sjedne sa desne strane.

2 Osobe - Treće - NEMA!?

To je upravo ono što sam želio od tebe čuti.
Bog ponovo dolazi s oblacima i to Onaj kojega su proboli, tu je riječ o Isusu Kristu.

Daj mi stih - BOG PONOVNO DOLAZI S OBLACIMA!
Koji je to stih?
Ili si nadodao?

PONOVNO - DUHA - Boga Jahvu - NE MOŽEŠ PROBOSTI - jer je DUH,
a Isus je TIJELO - i zato je PROBODEN.

... učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus ... vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe

Koji je to stih?
Daj komplet stih kad nešto tvrdiš!
Tako mogu svi provjeriti ISTINITOST!

Ivan 20,26 I
nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma.
Vrata bijahu zatvorena,
a Isus dođe,
stade u sredinu i reče: "Mir vama!

GDJE piše - PROŠAO JE KROZ ZATVORENA VRATA?
TO je bilo pitanje?
Odakle TI TO?
Nadodavanje?

Da ti pojasnim - Isus se je STVORIO,
Materijalizirao UNUTAR prostorije.

NE piše da je prošao KROZ ZATVORENA VRATA.
TO ti je inače - iz SF filmova - opisano kao TELEPORTACIJA.

U Bibliji imaš masu primjera TelePortacije.
Trebaš još koji primjer?

Ta ja sam!
Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam
Isus je čovjek, začet po Božjem sjemenu (grč. sperma) koje je Božja Riječ,

Pomozi mi molim te - opet stihom,
Božje Sjeme = LOGOS.
Gdje to piše?

Ali - ako nigdje u Bibliji to ne piše - onda je to - što?

On rođen od Boga - Duha koji je Njegov Otac, u tijelu čovječjem.

Kako misliš da Bog DUH RAĐA?
Misliš li da Bog DUH (oprosti mi Bože) ima maternicu?
Ili ima Božicu koja Mu rađa djecu?

Bog Jahve je STVORITELJ.
BOG stvara!
-----------------

Dobro si reko - djelomično
Isus je OD BOGA!
Jer - sve je OD Boga Jahve - tako i Isus!

Otkrivenje 21,22
Hrama u gradu ne vidjeh.
Ta Gospod, Bog, Svevladar, hram je njegov -
i Jaganjac!

Jel Jaganjac = Isus?
JE! - ČIJE je vlasništvo Isus?
--------------------------------------

Kako se je Božja sperma našla u Marijinoj jajnoj stanici?

Dakle Isus Bogo - Čovjek,

Pomozi mi molim te - opet stihom,
Isus Bogo - Čovjek
Gdje to piše?

Ali - ako nigdje u Bibliji ne piše - onda je to - što?

Duh Božji u tijelu ljudskom.

Duh Boga Oca Jahve - SD,
je u svakom čovjeku.
Da li to znači da je svaki čovjek = Bog?
Jer - to je tvoja analogija sa Isusom.

On je rođen u raspadljivom, smrtnom tijelu, koje je nakon Njegova djela na križu i uskrsnuća postalo neraspadljivo, novo - stvoreno, drugačije nego čovječje, drugačijih osobitosti.

TKO je Isusu PRIPRAVIO TIJELO?
TKO je Isusu stvorio NERASPADLJIVO Tijelo?
BOG OTAC JAHVE!
Nije se samo od sebe stvorilo!
TKO je Uskrsnuo Isusa?

----------------------------
Da li Isus ima TIJELO - ili je Isus DUHOVNO biće?
Drugi puta pitam - jer različito odgovaraš!

piramida4

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2015-08-13, 21:47

piramida4 wrote:... A ti si taj koji tvrdi - TROJE IH JE! ...
Ja TVRDIM da ih je troje? A gdje si vidio da sam ja to napisao? Citiraj me, ako je to istina. Druga je stvar ako si TI ZAKLJUČIO da je troje, a ne jedan Bog. Ja inače tvrdim da je Bog jedan, tako da je blago rečeno ne-fer i u najmanju ruku neozbiljno od tebe govoriti nešto drugo, nešto što ja nisam nikada rekao.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics