Desetina Bogu
5 posters
Page 1 of 1
Desetina Bogu
Svatko treba dati koliko mu srce nalaže. Ako želi radosno dati desetinu neka je da. Ako želi radosno dati dvadesetinu, neka je da. Ako želi radosno dati petinu, neka je da.
Ali, Zakon nije ispunjen davanjem desetine.
Već ovime: Prodajte sve što imate, a novac podijelite kao milostinju ! Tako ćete sebi spremiti blago na nebesima, kamo lopovi ne dolaze i gdje ga moljci neće izgristi. Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce. (Luka 12,33)
Bogu ne pripada 10%, Bogu pripada sve sto imamo. Ili ništa.
A koliko ćemo Božjeg dati nekome, prosjaku, bratu ili crkvi, neka nas vodi darežljivost srca.
Sve ovisi zašto dajes desetinu? Zato jer ti tako srce zeli, ili zato jer u Bibliji piše: "daj desetinu."
Ako daješ toliko jer ti srce želi - tada si u Novom Zavjetu, ako daješ jer tako piše u Bibliji - a srce ti nije baš oduševljeno - tada si u legalizmu.
Legalizam nije samo nadanje da će se vršenjem zapovjedi spasiti, vec i život prema slovu a ne Riječi, tj. nedostatak vodstva Duhom koje se zatim očituje pokušavanjem supstituiranja toga pomoću pokušaja traženja vodstva u Bibliji, naročito u Starom Zavjetu.
(ali moj odgovor se nije odnosio na to zapravo)
Ja sam samo rekao da ako kršćani nemaju potrebu dati nešto svojeg za crkvu i potrebite, da uvodjenje pravila da moraju dati 10% je legalizam koji te ljude ne čini boljim kršćanima, već samo boljim farizejima koji su kao "okrečeni grobovi". Jer Bog ljubi radosnog darivaoca i onaj koji ne daje radosno, nema nikakve nagrade.
Zakon služi samo točnoj spoznaji grijeha. A Kristov zakon slobode, kada bi se zapisao je daleko rigorozniji od Mojsijevog. Ali Kristov zakon kršćani čine iz srca i radosno, jer taj zakon ne izvire iz Biblije, vec iz Duha Svetoga. Iako je naravno potvrdjen u Bibliji. Ali onaj koji u Bibliji trazi zakone da ih slijedi, a u srcu nema nikakvog svjedočanstva, vec samo želju za onime suprotnim onome sto Biblija kaze, taj je legalist i upitno da li je nanovorodjen.
Ali, Zakon nije ispunjen davanjem desetine.
Već ovime: Prodajte sve što imate, a novac podijelite kao milostinju ! Tako ćete sebi spremiti blago na nebesima, kamo lopovi ne dolaze i gdje ga moljci neće izgristi. Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce. (Luka 12,33)
Bogu ne pripada 10%, Bogu pripada sve sto imamo. Ili ništa.
A koliko ćemo Božjeg dati nekome, prosjaku, bratu ili crkvi, neka nas vodi darežljivost srca.
Sve ovisi zašto dajes desetinu? Zato jer ti tako srce zeli, ili zato jer u Bibliji piše: "daj desetinu."
Ako daješ toliko jer ti srce želi - tada si u Novom Zavjetu, ako daješ jer tako piše u Bibliji - a srce ti nije baš oduševljeno - tada si u legalizmu.
Legalizam nije samo nadanje da će se vršenjem zapovjedi spasiti, vec i život prema slovu a ne Riječi, tj. nedostatak vodstva Duhom koje se zatim očituje pokušavanjem supstituiranja toga pomoću pokušaja traženja vodstva u Bibliji, naročito u Starom Zavjetu.
(ali moj odgovor se nije odnosio na to zapravo)
Ja sam samo rekao da ako kršćani nemaju potrebu dati nešto svojeg za crkvu i potrebite, da uvodjenje pravila da moraju dati 10% je legalizam koji te ljude ne čini boljim kršćanima, već samo boljim farizejima koji su kao "okrečeni grobovi". Jer Bog ljubi radosnog darivaoca i onaj koji ne daje radosno, nema nikakve nagrade.
Zakon služi samo točnoj spoznaji grijeha. A Kristov zakon slobode, kada bi se zapisao je daleko rigorozniji od Mojsijevog. Ali Kristov zakon kršćani čine iz srca i radosno, jer taj zakon ne izvire iz Biblije, vec iz Duha Svetoga. Iako je naravno potvrdjen u Bibliji. Ali onaj koji u Bibliji trazi zakone da ih slijedi, a u srcu nema nikakvog svjedočanstva, vec samo želju za onime suprotnim onome sto Biblija kaze, taj je legalist i upitno da li je nanovorodjen.
Re: Desetina Bogu
Gornji, početni post, na novoj temi, "Desetina Bogu", "izvađen" je (iz meni najinteresantnijih komentara) brata Dominika sa "starog foruma" na temi vezanoj za desetinu.Admin wrote:Svatko treba dati koliko mu srce nalaže ...
Ovo je jedna od tema oko koje su mišljenja također podijeljena, pa zahtijeva ozbiljnu raspravu u Duhu i Istini. Neka nam Otac naš pomogne u tome, radi svoga Sina Isusa Krista, Amen !
Interesantno je spomenuti da je Isus Krist (koliko ja vidim) desetinu spominjao više u negativnom, nego u pozitivnom kontekstu. Dakle, spominjao je u kontekstu farizejstva i licemjerja, odnosno osude onih koji su se izvana činili dobri, ali su iznutra zapravo bili truli (puni mrtvačkih kostiju). Takvi su davanje desetine navodili kao nešto vrijedno što oni čine za Boga, te su se uspoređivali sa drugima, koristeći tu svoju "prednost" kao temelj za osudu drugih.
Eh,sad,o čemu se tu uopšte govori ?Svatko treba dati koliko mu srce nalaže. Ako želi radosno dati desetinu neka je da. Ako želi radosno dati dvadesetinu, neka je da. Ako želi radosno dati petinu, neka je da.
Desetinu crkvi?
Ja ne razmišljam o novcu i o zgradama crkvenim,ja uvek gledam da je to naša zajednica,pa je tako i doprinos u Duhu Svetome.
Sorry,nisam čitala to područje još ,al budem,ako mi dozvolite ,naravno ,da ostanem.
Bum pristojna
emos- Broj postova : 18
Moram da izrazim sumnju u to pošto ti to ne možeš sve i da hoćeš, ža mi je sledi ti ban naravno kao i uvek do sada.emos wrote:
Sorry,nisam čitala to područje još ,al budem,ako mi dozvolite ,naravno ,da ostanem.
Bum pristojna
amos- Broj postova : 534
Ništa nije obavezno Hrišćanima, tako bih započeo razgovor na temu desetka.Jedan nanovorođeni vernik ne radi ništa zato što mora, već zato što želi.Apostol Pavle kaže sve mogu ali mi nije sve na korist, stoga jedan vernik ima punu slobodu da ispruži ruku i uzme nešto ili da ispruži ruku i da. Međutim kada dođe do pitanja desetka tu postoji jedna stvar koju jedna osoba koja želi da uživa u tome da posmatra kako Bog staje iza svoje reči neće želeti ni pokoju cenu da propusti.To obećanje se nalazi u Malahiji 3 glavi:
Mal 3:10 Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u mojoj kući, i okušajte me u tom, veli Gospod nad vojskama, hoću li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta.
Ohoho ka divno obećanje zar ne ? Ko ga nebi želeo isproba kada to Bog tako velikodušno nudi, verujem da samo oni koji nemaju vere u Boga već se pouzdaju usvoje sposobnosti imaju problem sa desetkom i dobrovoljnim davanjem.Ljudi koji žive od vere i po veri taj problem nemaju, oni znaju da Bog nikada nije ostavio jednog vernika na cedilu, i zna da se pastorska i ostale službe u crkvi finasiraju na taj način i želi da doprinese tome tako što će dati desetinu onoga što mu je Bog već dao.No tu nastupa problem koliko ljudi ustvari veruju da im je to Bog dao, odatle se povlači dublji problem duhovnog karaktera, našta se mi to oslanjamo ustvari.
Stoga ja verujem da svaki čovek koji poznaje svoga Boga neće imati sa tim problem da zateže oko nečega tako telesnog. Znam da mnogi zatežu, ali koren svih zala kaže reč je sreboljublje i tu nije pitanje toliko dali treba ili ne treba da damo već koliko volimo Boga a koliko Mamona.Desetak je najminimalnije što jedan čovek može da pruži, lično smatram da bi to trebalo biti i više. No ne može biti više jer osoba kaže ja nemam, no reč kaže ko škrto seje škrto će i žeti.Stoga kako je posejao tako i žanje, stoga je ta uzrečica nemam ustvari samo žetva već posejanog. Ne verujem u evanđelje prosperiteta ali znam da se Bog za mene brine stalno, i znam da nemam problem da i ja nešto onda priložim za ljude koji se brinu oko toga da imam duhovnu hranu na vreme, naravno kada sam deo lokalne zajednice u tu zajednicu dajem, ako nisam deo nijedne onda ne dajem. I nikada me Bog nije ostavio na cedilu .
Mal 3:10 Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u mojoj kući, i okušajte me u tom, veli Gospod nad vojskama, hoću li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta.
Ohoho ka divno obećanje zar ne ? Ko ga nebi želeo isproba kada to Bog tako velikodušno nudi, verujem da samo oni koji nemaju vere u Boga već se pouzdaju usvoje sposobnosti imaju problem sa desetkom i dobrovoljnim davanjem.Ljudi koji žive od vere i po veri taj problem nemaju, oni znaju da Bog nikada nije ostavio jednog vernika na cedilu, i zna da se pastorska i ostale službe u crkvi finasiraju na taj način i želi da doprinese tome tako što će dati desetinu onoga što mu je Bog već dao.No tu nastupa problem koliko ljudi ustvari veruju da im je to Bog dao, odatle se povlači dublji problem duhovnog karaktera, našta se mi to oslanjamo ustvari.
Stoga ja verujem da svaki čovek koji poznaje svoga Boga neće imati sa tim problem da zateže oko nečega tako telesnog. Znam da mnogi zatežu, ali koren svih zala kaže reč je sreboljublje i tu nije pitanje toliko dali treba ili ne treba da damo već koliko volimo Boga a koliko Mamona.Desetak je najminimalnije što jedan čovek može da pruži, lično smatram da bi to trebalo biti i više. No ne može biti više jer osoba kaže ja nemam, no reč kaže ko škrto seje škrto će i žeti.Stoga kako je posejao tako i žanje, stoga je ta uzrečica nemam ustvari samo žetva već posejanog. Ne verujem u evanđelje prosperiteta ali znam da se Bog za mene brine stalno, i znam da nemam problem da i ja nešto onda priložim za ljude koji se brinu oko toga da imam duhovnu hranu na vreme, naravno kada sam deo lokalne zajednice u tu zajednicu dajem, ako nisam deo nijedne onda ne dajem. I nikada me Bog nije ostavio na cedilu .
amos- Broj postova : 534
Vidi "Bum pristojna" po (trenutnom) imenu emos (ovo Bum je kao eksplozija bombe ), izgleda da te je brat Amos dobro procijenio; ti to ne možeš, ti jednostavno eksplodiraš (riječima). Biti pristojna (u ovom slučaju) bilo bi prepustiti riječ onima koji razumiju o čemu je ovdje riječ, dakle ćutati, ako nemaš što za reć. Znamo da mnogo riječi ne biva bez grijeha ? Žao mi je što je tako, (ja te ne osuđujem, a mislim da te ne osuđuju ni ostali); ali čovjek uči dok je živ, zar ne ?emos wrote:... Eh,sad,o čemu se tu uopšte govori ?
Desetinu crkvi?
Ja ne razmišljam o novcu i o zgradama crkvenim,ja uvek gledam da je to naša zajednica,pa je tako i doprinos u Duhu Svetome.
Bum pristojna
Čovjek & Riječ- Broj postova : 806
Ja sam mišljenja da bi trebali davati desetinu u crkvu. Pogotovo iz ovog retka se može iščitati da Bog nije ukinuo desetak. Mt 23,23: "Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Namirujete desetinu od metvice i kopra i kima, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati
Isus je rekao da je važnije činiti pravednost, milosrđe i biti vjeran, ali isto je rekao da ne propustimo dati desetak. Neki bi rekli pošto sam adventist, to je uobičajeno za našu crkvu, davanje desetka. No, naišao sam na jedan zanimljiv članak ili knjigu u pdf formatu koju nije pisao adventist. Riječ je o zanimljivoj protestantskoj stranici koja nudi dosta zanimljivih sadržaja. Osim ove knjige o desetku možete skinuti i ostale. Knjiga o desetku možete naći ovdje. Riječ je o kućnim crkvama u Srbiji.
http://siont.net/u-hristu/pdf/list.php?action=find&key=list&page=1
Isus je rekao da je važnije činiti pravednost, milosrđe i biti vjeran, ali isto je rekao da ne propustimo dati desetak. Neki bi rekli pošto sam adventist, to je uobičajeno za našu crkvu, davanje desetka. No, naišao sam na jedan zanimljiv članak ili knjigu u pdf formatu koju nije pisao adventist. Riječ je o zanimljivoj protestantskoj stranici koja nudi dosta zanimljivih sadržaja. Osim ove knjige o desetku možete skinuti i ostale. Knjiga o desetku možete naći ovdje. Riječ je o kućnim crkvama u Srbiji.
http://siont.net/u-hristu/pdf/list.php?action=find&key=list&page=1
καιros- Broj postova : 20
Naravno da Bog nije ukinuo desetak, davanje je sastavni dio ljubavi. Ali, s druge strane nije rekao ni da je neophodno potrebno davati desetak. On je svojim učenicima sve rekao (Ivan 15:15), ne bi li bio potpuno jasan (i) po tome pitanju ?Krizostom wrote:... Bog nije ukinuo desetak ...
Govoreći o desetku Isus se obraćao onima koji su se pravili da Bogu služe, a to zapravo nisu činili. Obraćao se pismoznancima, farizejima, licemjerima, govoreći im da su slijepi, da cijede komarca. Htio im je reći da govore o nevažnim stvarima, a zenemaruju one koje su zapravo važne : pravednost, milosrđe i vjeru. Pravednost, milosrđe i vjera su (imperativno) plodovi "ispravne pobožnosti", nije moguće da ih vjernik, "pravi kršćanin" ne posjeduje. Ako je vjera "ispravna", to su njeni plodovi; s druge strane, ako netko daje desetak, a pogotovo, ako "trubi" okolo o tome, veliko je pitanje "ispravnosti" njegove vjere.Isus je rekao da je važnije činiti pravednost, milosrđe i biti vjeran, ali isto je rekao da ne propustimo dati desetak
Takav vjernik radi neku vrstu trgovine s Bogom, a to nije moguće. Na taj način kod Boga baš ništa ne postižemo, On traži nas, a ne naše pare (one su samo naš mali djelić).
Jer, puno je "teže" npr. ljubiti svoje neprijatelje, nego dati desetak, puno je teže prihvatiti svoga brata koji je, iako nesavršen, u Kristovoj pravednosti, opran i posvećen Njegovom krvlju, puno je teže vjerovati Bogu i nositi Njegovu sramotu nego davati desetak ...
Čovjek & Riječ- Broj postova : 806
Page 1 of 1