Ispravno razumijevanje Božje riječi - evanđelja
Page 1 of 1
Ispravno razumijevanje Božje riječi - evanđelja
Kako doći i ostati u ispravnom razumijevanja Božje Riječi - evanđelja ?
Vjerujem i mišljenja sam da se taj standard može dostići, samo i jedino u duhu istine koju je izrekao Isus Krist : Uistinu, bez mene ne možete ništa učiniti (Ivan 15:5)
Poanta je, dakle, u STALNOJ životno ovisnoj vezi o Njemu, koji je Istina, koji je Život i koji je jedini Put.
Međutim ne smijemo zaboraviti da je Bog od samog početka sebi stvorio suradnika - čovjeka, kojega je usprkos njegovom padu uvijek podizao, osposobljavao i upotrebljavao.
Isus Krist čovjek, dok je bio među nama na ovom svijetu odabrao je sebi apostole (poslanike) koji su nakon učeništva s Njime, širili vjeru, što rade i danas (kroz apostolski nauk). Oni su svi bili (od Isusa) provjereni i kao takvi pravovjerni, a nama danas kroz apostolski nauk uzor prave vjere.
Što se mene, mog viđenja tiče, trebamo slušati čovjeka sa vjerom, kao da govori Božje, ali uvijek i ponovo provjeriti sve kod Boga, ono dobro (istinito) sačuvati, a ostalo odbaciti.
To je, po meni, put napretka, koji nije nimalo lak, zato što na tome putu imamo brojne neprijatelje koji vrše na nas pritisak. Ali tko izdrži do kraja ...
Vjerujem i mišljenja sam da se taj standard može dostići, samo i jedino u duhu istine koju je izrekao Isus Krist : Uistinu, bez mene ne možete ništa učiniti (Ivan 15:5)
Poanta je, dakle, u STALNOJ životno ovisnoj vezi o Njemu, koji je Istina, koji je Život i koji je jedini Put.
Međutim ne smijemo zaboraviti da je Bog od samog početka sebi stvorio suradnika - čovjeka, kojega je usprkos njegovom padu uvijek podizao, osposobljavao i upotrebljavao.
Isus Krist čovjek, dok je bio među nama na ovom svijetu odabrao je sebi apostole (poslanike) koji su nakon učeništva s Njime, širili vjeru, što rade i danas (kroz apostolski nauk). Oni su svi bili (od Isusa) provjereni i kao takvi pravovjerni, a nama danas kroz apostolski nauk uzor prave vjere.
Što se mene, mog viđenja tiče, trebamo slušati čovjeka sa vjerom, kao da govori Božje, ali uvijek i ponovo provjeriti sve kod Boga, ono dobro (istinito) sačuvati, a ostalo odbaciti.
To je, po meni, put napretka, koji nije nimalo lak, zato što na tome putu imamo brojne neprijatelje koji vrše na nas pritisak. Ali tko izdrži do kraja ...
Čovjek & Riječ- Broj postova : 806
Re: Ispravno razumijevanje Božje riječi - evanđelja
Osvrnimo se malo na Povijest Božjeg djelovanja kroz ljude
Kroz cijelu povijest Božjeg djelovanja u korist čovjeka, Bog je birao ljude kroz koje je govorio svom narodu kojega je želio blagosloviti. Ti ljudi bili su od Boga odabrani i pozvani za svjetlo svijetu. Bog im je govorio s namjerom i krajnjim ciljem da oni to prenesu narodu, dakle On je bio Učitelj, a oni učenici otvorenih ušiju i srdaca, a onda kao takvi, proroci i učitelji onima kojima ih je Bog uputio.
... u starom i novom zavjetu
Novi i stari zavjet imaju ponešto drugačiji način takvog Božjeg principa djelovanja, iako je on u osnovi isti, tj. Bog je Izvor poruke svijetu, a ljudi koji su je čuli pozvani su da je prenose. U vremenu novo-zavjetnog Božjeg djelovanja Bog je čovjeku "bliži" po Isusu Kristu, odnosno, jednoj zauvijek od Boga prihvaćenoj žrtvi, bez mane Janjeta, za naše grijehe, za grijehe cijeloga svijeta, po kojoj je svima otvoren put u Božju prisutnost, u svetinju nad svetinjama. "Bliži" nam je i po izliću Duha Svetog Božjega koji se rado izljeva na sve ljude koji Ga u pravednosti Isusove žrtve traže : "... izlit ću Duha svoga na svako tijelo ..." (Joel 2:28) Pomazanje koje je pratilo od Boga odabrane u vrijeme prije Krista, danas je dostupno svima u prisutnosti Isusa Krista - Riječi Božje i Duha Istine koji se po Njemu izljeva na svako tijelo (svakog čovjeka).
... zazovi me u dan tjeskobe : oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti (Psalam 50:15)
Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš (Jeremija 33:3)
... bit problema ostaje ista
Naravno, iako je današnji čovjek, da tako kažemo, u povlaštenom položaju u odnosu na onoga koji je živio prije Isusova križa (Ivan 7:39 : Tada doista ne bijaše još došao Duh, jer Isus nije bio proslavljen) i "silaska" Duha Svetoga (Ivan 14:26 : Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh), u osnovi, dakle u biti problem ostaje isti :
gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju. Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori : Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti !
(Matej 13:13,14)
Kroz cijelu povijest Božjeg djelovanja u korist čovjeka, Bog je birao ljude kroz koje je govorio svom narodu kojega je želio blagosloviti. Ti ljudi bili su od Boga odabrani i pozvani za svjetlo svijetu. Bog im je govorio s namjerom i krajnjim ciljem da oni to prenesu narodu, dakle On je bio Učitelj, a oni učenici otvorenih ušiju i srdaca, a onda kao takvi, proroci i učitelji onima kojima ih je Bog uputio.
... u starom i novom zavjetu
Novi i stari zavjet imaju ponešto drugačiji način takvog Božjeg principa djelovanja, iako je on u osnovi isti, tj. Bog je Izvor poruke svijetu, a ljudi koji su je čuli pozvani su da je prenose. U vremenu novo-zavjetnog Božjeg djelovanja Bog je čovjeku "bliži" po Isusu Kristu, odnosno, jednoj zauvijek od Boga prihvaćenoj žrtvi, bez mane Janjeta, za naše grijehe, za grijehe cijeloga svijeta, po kojoj je svima otvoren put u Božju prisutnost, u svetinju nad svetinjama. "Bliži" nam je i po izliću Duha Svetog Božjega koji se rado izljeva na sve ljude koji Ga u pravednosti Isusove žrtve traže : "... izlit ću Duha svoga na svako tijelo ..." (Joel 2:28) Pomazanje koje je pratilo od Boga odabrane u vrijeme prije Krista, danas je dostupno svima u prisutnosti Isusa Krista - Riječi Božje i Duha Istine koji se po Njemu izljeva na svako tijelo (svakog čovjeka).
... zazovi me u dan tjeskobe : oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti (Psalam 50:15)
Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš (Jeremija 33:3)
Naravno, iako je današnji čovjek, da tako kažemo, u povlaštenom položaju u odnosu na onoga koji je živio prije Isusova križa (Ivan 7:39 : Tada doista ne bijaše još došao Duh, jer Isus nije bio proslavljen) i "silaska" Duha Svetoga (Ivan 14:26 : Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh), u osnovi, dakle u biti problem ostaje isti :
gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju. Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori : Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti !
Dakle, došli smo do osnovnog problema, glede naše teme, odnosno prepreke u ispravnom razumijevanju evanđelja - Riječi Božje. Naravno, ovdje govorimo samo o iskrenim tražiteljima Boga.Čovjek & Riječ wrote:...
Sad kada znamo problem možemo početi razmišljati o njegovom rješenju.
Odmah jasno recimo; problem smo uvijek mi, Bog nikada nije problem.
On je savršen, sve zna, svet je, neumoljivo pravedan i nepristran i voli nas bezgraničnom ljubavlju, te ne traži pri tome od nas ništa zauzvrat. Ono jedino što traži je da Mu dopustimo da nas On vodi i to kao savršeni Otac svoje omiljeno dijete. Dakle, da Mu vjerujemo. Da Mu vjerujemo i kada ne razumijemo.
Stoji nam uvijek na raspolaganju, sve će nam objasniti, ako Ga pitamo i kao dobar Otac na onakav način kako On vidi da je za nas u tom trenutku najbolje. Ne voli našu pobunu protiv Njega, ne voli kada smo svojeglavi, tvrdoglavi i ne poslušamo Ga, jer zna da je to uvijek na našu štetu, a kada se šteta već dogodi, posljedice nas bole. Na našu bol nikada nije ravnodušan, već u njoj aktivno sudjeluje, suosjeća s nama, tješeći nas i štiteći nas od još gorih posljedica. Pokušava nas kroz svako takvo neugodno iskustvo učiniti razumnijim, odnosno mudrijim.
Rekli smo da je uvjet ispravnog razumijevanja iskreno traženje Boga. Međutim jeli to baš tako ? Jeli garancija ispravnog razumijevanja naša iskrenost i revnost u traženju Božjeg lica ? Jeli dovoljno imati ispravan motiv, biti revan, biti iskren, da bi ispravno razumijeli Božju Riječ (mnogi misle da jest) ?Čovjek & Riječ wrote:...
Dakle, došli smo do osnovnog problema, glede naše teme, odnosno prepreke u ispravnom razumijevanju evanđelja - Riječi Božje. Naravno, ovdje govorimo samo o iskrenim tražiteljima Boga.
Sad kada znamo problem možemo početi razmišljati o njegovom rješenju.
Odmah jasno recimo; problem smo uvijek mi, Bog nikada nije problem ...
Pa, zapravo nije. Kako to znam ?
Znam na isti način, kao i sve drugo, zato što tako govori Bog, tako govori Njegovo Pismo. Ja Mu vjerujem, dakle za mene je to istina.
Svjedočim doista za njih: imaju revnosti Božje, ali ne u pravom razumijevanju (Rimljanima 10:2)
Kad sam rekao da smo došli do osnovnog problema, odnosno prepreke u ispravnom razumijevanju mislio sam na ono što je naš Učitelj bar 15 puta rekao u NZ: "tko ima uho neka čuje". Dakle problem nastaje ako ne čujem, ako nemam uho. Problem je nemati uho, uho koje čuje.Čovjek & Riječ wrote:...
Dakle, došli smo do osnovnog problema, glede naše teme, odnosno prepreke u ispravnom razumijevanju evanđelja - Riječi Božje ...
Ali, tko ima, a tko nema uho ?
Eto, razmišljam (naglas) o tome. Dok razmišljamo o Učiteljevim Riječima, ima šanse da nam se "dogodi otvoreno uho" : "Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze" (Mudre izreke 3:6). Zapravo, "otvoreno uho" nije nešto što se eto, dogodi, ili ne dogodi našim nastojanjima, ili htijenjima, iza toga stoji suvereni Bog koji otvori i nitko ne zatvori i koji zatvori i nitko ne otvori (Otkrivenje 3:7). Ne želim reći da su naša nastojanja i htijenja loša, naprotiv, iako nekada mogu biti, ako nas vode putevima koje smo mi zamislili i zacrtali, ne prihvaćajući Božju volju i vodstvo, ne slušajući Njegov glas, ne primajući srcem Njegovu Riječ. Prethodnu rečenicu objašnjava npr. Ivan 5:39,40 koji kaže; vi proučavate Pisma, i dobro činite, ali zašto onda ne dođete k meni ? A zapravo svrha cijelog Božjeg Pisma je da upoznamo Njega i dođemo k Njemu. Život vječni je upoznati Boga i onoga koga je On poslao Isusa Krista, Amen ! (Ivan 17:3).
Dakle događa se totalni promašaj (naših) ljudskih htijenja i nastojanja. A znate kako se promašaj kaže grčki ? Hamartia (grijeh).
Dakle grijeh ostaje (iako smo proučavali Pismo i trudili se svim svojim silama), jer nismo čuli, uho je bilo (i ostalo) zatvoreno. Danas, ako glas Mu čujete ne budite tvrda srca, primite Ga, primite Njegovu poruku o vašem spasenju, vjerujte, pokorite se radosnoj vijesti !
Jeste li čuli ? Čuješ li dušo moja, Bogu se pokori.
Dakle, ja ne mislim tako, iako mislim (uvjetno rečeno) da je prednost biti ispravno motiviran, iskren i revan, objasnit ću vam zašto.Čovjek & Riječ wrote:... Jeli garancija ispravnog razumijevanja naša iskrenost i revnost u traženju Božjeg lica ? Jeli dovoljno imati ispravan motiv, biti revan, biti iskren, da bi ispravno razumijeli Božju Riječ (mnogi misle da jest) ?
Pa, zapravo nije. Kako to znam ? ...
Znate, braćo i sestre što bi to značilo ?
To bi značilo da čovjek svojim ispravnim djelovanjem, svojom iskrenošću, svojom revnošću, svojom motiviranošću, može ugoditi Bogu, a to nije istina. Jer, nitko nije dobar doli Bog jedini (Marko 10:18) i : Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, Njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu (Rimljanima 3:23,24). Dakle, Bogu se može ugoditi samo vjerom (Hebrejima 11:6) i Bog je sve zatvorio u neposlušnost, da se svima smiluje (Rimljanima 11:32) i da naše spasenje bude na slavu imena Isus.
Bog svoje slave ne daje nikome (Izaija 42:8, 48:9-11), svako koljeno će kleknuti i priznati da je On Bog (Rimljanima 14:11), na slavu Njegova imena, imena Isus :
nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti (Djela apostolska 4:12).
Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati : Isus Krist jest Gospodin ! na slavu Boga Oca (Filipljanima 2:9-11).
Amen !
Kako to izgleda kada čujemo Božji glas, ilustrira nam, vrlo nadahnuto (složit će se svatko tko je to doživio "na vlastitoj koži") knjiga o Jobu (4:12-17) :Čovjek & Riječ wrote:... Ali, tko ima, a tko nema uho ? ...
Tajna riječ se meni objavila, šapat njen je uho moje čulo.
Noću, kada snovi duh obuzmu i san dubok kad na ljude pada, strah i trepet mene su svladali, kosti moje žestoko se stresle. Dah mi neki preko lica prođe, digoše se dlake na mom tijelu. Stajao je netko - lica mu ne poznah - ali likom bješe pred očima mojim. Posvuda tišina; uto začuh šapat : Zar je smrtnik koji pred Bogom pravedan ? Zar je čovjek čist pred svojim Stvoriteljem ?
Pričamo i razmišljamo o otvorenom (i zatvorenom) uhu, jer vjerujemo da je vrlo bitno, čak presudno imati "otvoreno uho", obzirom da je Učitelj puno puta ponavljao "tko ima uho neka čuje". Pogledajmo samo koliko u knjizi Otkrivenja Duh, Alfa i Omega (Otk 1:8 ), Prvi i Posljednji (Otk 1:17) govori : "Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama !"
Rekli smo da je presudno imati otvoreno uho. Tu "pretpostavku" (u koju smo sigurni, pa nije više pretpostavka), potvrđuje i David, čovjek koji je ugodio Božjem srcu (I Sam 13:14) :
Nisu ti mile ni žrtve ni prinosi, nego si mi uši otvorio: paljenice ni okajnice ne tražiš. (Psalam 40:7)
Shvaćate li braćo i sestre što David, čovjek koji je ugodio Bogu, govori ?
Učimo braćo od Davida, čovjeka koji je ugodio Božjem srcu. Bog ne želi naše žrtve, ne želi naše prinose, On želi da Ga čujemo, da imamo otvorene uši za Njegovu Riječ koja je neraspadljivo sjeme Života vječnog (I Petrova 1:23-25). Želi da sjeme Života, Njegova Riječ "sjedne" u naše srce, gdje će "pustiti korijenje" (Luka 18:13) i napraviti ono radi čega je poslana; dati nam mir s Bogom i spasiti naše živote (Ps 119:25, 50, 165).
Molim vas pročitajte bar pedesetak prvih stihova 119. Psalma, vjerujte mi dotaknut će vaša srca kroz otvoreno uho.
Obzirom da na ovoj temi govorimo o ispravnom razumijevanju Pisma, Božje Riječi, biblijskim rječnikom rečeno to bi bio Gospodnji, Kristov, apostolski, dobar, vjerodostojan, zdrav nauk.Čovjek & Riječ wrote:... Rekli smo da je uvjet ispravnog razumijevanja iskreno traženje Boga. Međutim jeli to baš tako ? Jeli garancija ispravnog razumijevanja naša iskrenost i revnost u traženju Božjeg lica ? Jeli dovoljno imati ispravan motiv, biti revan, biti iskren, da bi ispravno razumijeli Božju Riječ (mnogi misle da jest) ?
Pa, zapravo nije. Kako to znam ?
Znam na isti način, kao i sve drugo, zato što tako govori Bog, tako govori Njegovo Pismo. Ja Mu vjerujem, dakle za mene je to istina ...
Suprotno tome stoji iskrivljeno razumijevanje Pisma, što bi bio lažni, iskrivljeni, krivi, farizejski, antikristovski, nauk koji se temelji ljudskim uredbama.
Kako sam pročitao u jednom članku, kojega prihvaćam, definicija lažnog nauka je; bilo koja perspektiva ili stanovište koje tvrdi da je istinito, ali pri tome još uvijek proturječi onome što Biblija naučava.
Vrlo je bitno kod razlučivanja iskrivljenog od dobrog nauka raspoznavanje duhova koji stoje iza promatranog nauka, jer obično se i oni lažni, antikristovski duhovi žele predstaviti kao Kristov Duh, odnosno žele nam ostati skriveni, žele nas prevariti. Njihova omiljena strategija je korištenje (npr.) 90% istine i 10% laži.
Netko je to lijepo usporedio sa zmijskim otrovom, koji je u svom sastavu najvećim dijelom protein, znači nešto dobro i potrebno organizmu, a puno manjim djelom štetna, otrovna supstanca kojoj je namjera da nam uzme život.
Generalno, radi se, s jedne strane o Kristovom, a s druge o antikristovom nauku. Iza ispravnog razumijevanja stoji Kristov Duh, a iza iskrivljenog antikristov, duh Oca laži. Vjerujem da je ovakav način raspoznavanja duhova koji stoje u pozadini nekakvog djelovanja uvijek koristan. Zapravo to je primjena onoga što nas je naš Učitelj učio; po njihovim ćete ih plodovima prepoznati, jer dobro stablo rađa dobrim, a loše zlim plodovima. Amen ! Amen !
Page 1 of 1