Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Join the forum, it's quick and easy

Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Subota, Nedelja ili nešto treće?

+3
sunamka
Čovjek & Riječ
amos
7 posters

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Subota, Nedelja ili nešto treće? Empty Subota, Nedelja ili nešto treće?

Post by amos 2009-11-12, 01:09

Puno sam razmišljao dali da otvorim ovu temu.No opet iako je to jedna jako napeta, sa druge strane je jako i aktuelna tema.Stoga evo je i kod nas na forumu pa eto možemo je razraditi u detalje, zašto da ne za to i služe forumi.
Lično se držim stava apostola Pavla iz poslanice Rimljanima 14 glava:
5 Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje.

Tako i ja verujem, ali shvatam da nema svako isto mišljenje kao i ja čak i po tom pitanju, pa eto ovde možemo iznositi po tom pitanju svoje mišljenje.
amos
amos

Broj postova : 534

Back to top Go down

Subota, Nedelja ili nešto treće? Empty Re: Subota, Nedelja ili nešto treće?

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-12, 12:36

amos wrote:Puno sam razmišljao dali da otvorim ovu temu.No opet iako je to jedna jako napeta, sa druge strane je jako i aktuelna tema.Stoga evo je i kod nas na forumu pa eto možemo je razraditi u detalje, zašto da ne za to i služe forumi.
Lično se držim stava apostola Pavla iz poslanice Rimljanima 14 glava:
5 Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje.

Tako i ja verujem, ali shvatam da nema svako isto mišljenje kao i ja čak i po tom pitanju, pa eto ovde možemo iznositi po tom pitanju svoje mišljenje.
"nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje"
je generalno dobar stav, koji proizlazi iz poštenog, pravednog, nepristranog razmatranja, pa se i može i treba uvijek držati kao kršćanski princip, jer u suprotnom, ako nešto radimo, ili vjerujemo, a nismo posve uvjereni, onda griješimo. To je grijeh. Dakle bolje je pitati, tražiti, reći; ne razumijem, nego nešto prihvatiti bez uvjerenja u srcu koje, vjerujem, može dati samo Bog.
Sigurno da se taj stav može aplicirati i na subotu, nedjelju, ili neki drugi dan.
Sada ukratko, moje mišljenje, u koje sam potpuno uvjeren : subota je bio dan počinka u Gospodinu u starom zavjetu, koji je navješćivao dolazak Kristov, dakle stvarnost koja tek ima doći. Subota se u novom savezu, Kristovim dolaskom i Njegovim ispunjenjem onoga što su govorili Zakon i proroci, ostvarila u Kristu, dakle kao što je to rečeno u poslanici Hebrejima (4) u počinak smo ušli vjerom (ako nismo, bojmo se; Heb 4:1).

Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu ! Zaista, tko uđe u Njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao ono i Bog od svojih. Pohitimo dakle ući u taj Počinak da nitko ne padne po uzoru na takvu nepokornost. (Heb 4:9-11)

Za subotni počinak upotrebljena je riječ sabbatismos, pretpostavljam da to dolazi od Sabbath (Shabbath) što označava subotnji dan.

Još jedna važna istina u svezi toga : Ta Sin Čovječji gospodar je subote ! (Mat 12:8 )
Toliko, (za sada) božji blagoslov i počinak svima u Kristovom djelu Very Happy
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Broj postova : 806

Back to top Go down

Post by amos 2009-11-12, 19:15

U potpunosti se slažem sa tobom po po svim tačkama kao što si naveo, čak šta više kao da si iz mog srca govorio.No ja bih dodao da nema ništa loše u tome da neko koristi subotu kao dan odmora, ali ipak je bolje u čast Hristovog uskrsnuća to činiti nedeljom.Naravno ne smatram da neko greši ako to čini subotom, no smatram da greši onaj koji osuđuje nekog ko ne drži neki dan bitnim pa bilo da je to subota ili nedelja.
amos
amos

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-13, 14:57

Jedno interesantno pitanje za našu braću u Kristu koja polažu više pažnje na jedan nego na drugi dan : što mislite jeli Isus (također) zapovijed Božja, kao što jedna od 10 zapovijedi, ona koja se odnosi na subotnji dan

Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo.
Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
(Izlazak 20:8-11)

Zbilja, da je Jošua njih u Počinak uveo, ne bi Bog nakon toga govorio o drugome danu. (Hebrejima 4:8 )
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by sunamka 2009-11-18, 13:18

amos wrote:No ja bih dodao da nema ništa loše u tome da neko koristi subotu kao dan odmora, ali ipak je bolje u čast Hristovog uskrsnuća to činiti nedeljom.

Volela bih da kazes kako mozes da argumentujes ovaj tvoj stav, ali biblijski? Zasto je bolje po tebi svetkovati nedelju? Ne napadam tvoje stavove, samo me interesuje zasto si izveo ovakav zakljucak i preporucujes ga drugima.

sunamka

Broj postova : 3

Back to top Go down

Post by amos 2009-11-18, 17:34

sunamka wrote:
amos wrote:No ja bih dodao da nema ništa loše u tome da neko koristi subotu kao dan odmora, ali ipak je bolje u čast Hristovog uskrsnuća to činiti nedeljom.

Volela bih da kazes kako mozes da argumentujes ovaj tvoj stav, ali biblijski? Zasto je bolje po tebi svetkovati nedelju? Ne napadam tvoje stavove, samo me interesuje zasto si izveo ovakav zakljucak i preporucujes ga drugima.

E pa čuj, to je preporuka ne obaveza.To je kako ja lično osećam da je eto bolje, no naravno ne smatram da je potrebno da neko tako radi.Ja lično tako radim jer eto tako osećam, no ne bih imao problem ni da subotu koristim kao dan od odmora.Nije mi uopšte bitan dan kao dan da ga svetkujem.Ono što svetkujem je Gospod Isus Hrist i to svaki dan podjednako.Ali budući da je Isus uskrsnuo u nedelju onda mi je uredu odmarati i ici na službe nedeljom.Ne bih stavljao neku težinu na nedelju kao dan nešto bitan da sada nešto treba da se brani baš taj dan i da se neko obavezuje za baš taj dan.Po meni mogao bi taj dan biti i četvrtak jednako kao subota ili nedelja.
amos
amos

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-19, 12:20

amos wrote:... Ne bih stavljao neku težinu na nedelju kao dan nešto bitan da sada nešto treba da se brani baš taj dan i da se neko obavezuje za baš taj dan.Po meni mogao bi taj dan biti i četvrtak jednako kao subota ili nedelja.
U biti se slažem brate, dakle vjerujem da je svaki dan jednako dobar za počinak koji imamo u Kristu. Jer :
Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; ... (Rim 14:5,6)
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by sunamka 2009-11-19, 12:58

amos wrote:
sunamka wrote:

E pa čuj, to je preporuka ne obaveza.To je kako ja lično osećam da je eto bolje, no naravno ne smatram da je potrebno da neko tako radi.Ja lično tako radim jer eto tako osećam, no ne bih imao problem ni da subotu koristim kao dan od odmora.Nije mi uopšte bitan dan kao dan da ga svetkujem.Ono što svetkujem je Gospod Isus Hrist i to svaki dan podjednako.Ali budući da je Isus uskrsnuo u nedelju onda mi je uredu odmarati i ici na službe nedeljom.Ne bih stavljao neku težinu na nedelju kao dan nešto bitan da sada nešto treba da se brani baš taj dan i da se neko obavezuje za baš taj dan.Po meni mogao bi taj dan biti i četvrtak jednako kao subota ili nedelja.

Hvala na iskrenom odgovoru. Ti si izneo svoj stav po tvom osecanju ili misljenju.

Licno mislim da je dobro da covek ima neki stav. To je bolje nego da bude bez stava ili da usvaja tudje stavove bez razmisljanja i provere. Ali jos je bolje ako ispituje i sebe i druge, trazeci ono sto je Bozje.

Zato mene interesuje da li to sto si ti izneo, a evo sad i Čovjek & Riječ stav Pisma. Meni je to vrlo bitno. Jer iskreno govoreci, ne znam koliko mogu verovati svojim osecanjima i mislilma. Meni to nije siguran temelj, a vama? Da li uopste covek moze biti merilo o tome sta je istina, sta je sveto, a sta nije?

Evo pitam se naglas ovde, da nismo mozda zarobljeni nekim svojim zakljucima i misljenjima, a da toga uopste nismo svesni. Da nismo pozurili u pomisli da smo dokucili Boga? Mozda Bog ima nesto jos da nas nauci o onome sto je bitno za Njega i da ga odvoji od onog sto je nebitno?

Licno smatram da mi hriscani, prebrzo idemo preko nekih duhovnih pitanja. Ili smo se zadovoljili nekim odgovorima, a ti odgovori mozda nisu Bozji nego ljudski.

A sad u vezi sa ovom temom da kazem, mozda je Bog nesto odredjeno rekao u Pismu sto se tice ovog pitanja koje ste ovde postavili,a mi to nismo zapazili ili smo odbili da vidimo to tako. Moguce je da danas Bog zeli da ovu temu dublje razmotrimo. Da li imate volje da ovo pitanje razmotrimo bez predubedjenja?

sunamka

Broj postova : 3

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-19, 13:41

sunamka wrote:... Da li imate volje da ovo pitanje razmotrimo bez predubedjenja?
Shvatio sam ja odmah da ti mudro govoriš Very Happy . Sviđa mi se kako razmišljaš i govoriš, mislim da je to pošteno i pravedno. Apsolutno i uvijek želim razmotriti bilo koje pitanje, (bez predubjeđenja) jer otkriti Božju istinu i Njegovu savršenu volju ide nam svima u prilog. Zato smo tu, bar ja tako vjerujem.
Rado ću poslušati svakoga koji svoju vjeru temelji na istini Božjeg Pisma.
Neka nama je Božje vodstvo i samo Njegov blagoslov, u ime Isusovo.

Predlažem, (radi bolje sljedljivosti diskusije i boljeg međusobnog razumijevanja) da se ne iznose doktrine (predubjeđenja), nego da se kroz Pismo napreduje stepenicu po stepenicu, kroz što je moguće kraće postove. Ako negdje "zapnemo" zadržimo se tu dok se svi ne usaglasimo da idemo na slijedeću stepenicu. Vjerujem da će ova diskusija otvoriti i mnoge druge teme koje su vezane.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by amos 2009-11-20, 03:12

Zato mene interesuje da li to sto si ti izneo, a evo sad i Čovjek & Riječ stav Pisma. Meni je to vrlo bitno. Jer iskreno govoreci, ne znam koliko mogu verovati svojim osecanjima i mislilma. Meni to nije siguran temelj, a vama? Da li uopste covek moze biti merilo o tome sta je istina, sta je sveto, a sta nije?
Pa ja verujem da jeste stav pisma kada je u pitanju posebno obeležavanja dana, tu se slažem sa apostolom Pavlom gde on kaže da :
Netko razlikuje dan od dana, nekomu je opet svaki dan jednak. Samo nek je svatko posve uvjeren u svoje mišljenje. Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; ... (Rim 14:5,6)

Verujem čvrsto da ovo pitanje je rešeno jednostavno tako što se prepušta osobnoj savesti pred Bogom. Slično važi i kada je u pitanju ishrana, evo malo proširujemo.Sve je to pitanje koliko ko ima slabu odnosno jaku savest. No naravno verujem da je pismo merilo šta je sveto a šta nije, no isto sam uveren da primanje reči bi trebalo da dovede do povećanja osetljivosti na Svetog Duha Božijeg, tako da doslovno možemo osetiti šta je a šta nije po Božijem Duhu.Naravno dok smo živi rastemo u razumevanju, ali ukoliko postupamo po meri razumevanja koja nam je dana u tom trenutku sigurno nećemo pogrešiti.Kako? Pa jednostavno ukoliko nešto iz nerazumevanja uradimo poggrešno ipak Gospod je kadar da nas pouči, ispravi i izvede na pravi put i dovede do ispravnog razumevanja.Naravno to ne sme da posluži kao izgovor za hotimično grešenje, jer ako tako radimo samo pokazujemo da na samom početku i nismo želeli Boga već samo neku korist, ali ukoliko smo stvarno iskrenog srca tražili Gospoda i Njegovo razumevanje, On sam nas vodi ka cilju, i rastemo u spoznaji usavršvajući se po Njegovom liku koji nam je ostavio u osobi Isusa Hrista.
amos
amos

Back to top Go down

Post by καιros 2009-11-23, 17:00

Pa ja sam mišljenja ako je Bog neki dan blagoslovio i posvetio onda taj dan treba da se svetkuje dok je ove Zemlje. Pa Lidija koja je bila poganka (prozelit), subotu je svetkovala po Zakonu. Ja sam mišljenja da je ona svetkovala subotu i nakon što je prihvatila Krista. Subota je rođendan naše planete i mi je svetkujemo i tako se sjećamo stvaralačkog Božjeg djela. Ona nas podsjeća i na izbaviteljsko djelo. Neki kažu da je subota židovska. No Adam i Eva nisu bili Židovi, a sam Isus je rekao da je subota stvorena radi čovjeka. On nije rekao radi Židova. Zasad toliko.
καιros
καιros

Broj postova : 20

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-23, 17:24

Krizostom wrote:Pa ja sam mišljenja ako je Bog neki dan blagoslovio i posvetio onda taj dan treba da se svetkuje dok je ove Zemlje ...
To je u redu, međutim nejasno mi je zašto (bi) je Bog blagoslovio samo jedan dan. Ja bih očekivao da su svi dani od Boga jednako blagoslovljeni. Međutim postoji uvjet : Ako ..., ako smo u Njemu ...
Eto, moramo od nečega početi Very Happy
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2009-11-23, 18:19

Krizostom wrote:... Pa Lidija koja je bila poganka (prozelit), subotu je svetkovala po Zakonu. Ja sam mišljenja da je ona svetkovala subotu i nakon što je prihvatila Krista ...
Moram priznati da neznam baš "priču" o Lidiji poganki (prozelitkinji) i njenom svetkovanju subote. Možeš mi objasniti ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Petra 2009-12-10, 13:30

Ta Sin Čovječji gospodar je subote !
Da,baš tako,i ako smo pravi,nećemo ga slaviti s moranjem ,na neki dan,već svaki.

Petra

Broj postova : 28

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-03-23, 13:43

Nešto treće ... Very Happy

Čovjek & Riječ wrote:... Sada ukratko, moje mišljenje, u koje sam potpuno uvjeren : subota je bio dan počinka u Gospodinu u starom zavjetu, koji je navješćivao dolazak Kristov, dakle stvarnost koja tek ima doći. Subota se u novom savezu, Kristovim dolaskom i Njegovim ispunjenjem onoga što su govorili Zakon i proroci, ostvarila u Kristu, dakle kao što je to rečeno u poslanici Hebrejima (4) u počinak smo ušli vjerom (ako nismo, bojmo se; Heb 4:1).
Oni koji ovo (još) ne shvaćaju još nije otkriveno da je Stari Zavjet u (ako je tko u) Kristu "prestao", ili "ispunjen", nije ukinut, nego je ispunjen u Kristu, kako sam Isus Krist kaže (Matej 5:17). Zašto mu ne vjerovati ?

U SZ Jahve kaže Mojsiju : Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem. Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda. Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. Stoga neka Izraelci drže subotu - svetkujući je od naraštaja do naraštaja - kao vječni savez. Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca. (Izl 31:13-17)

Vidimo da Stari zavjet i Novi zavjet u biti govore potpuno isto.
Subota, počinak u Bogu, ustvari je Isus Krist, odnosno počinak koji imamo po Njegovom djelu na križu, da budemo svjesni da nas On, naš Bog, posvećuje, kako kaže SZ odlomak. Tko oskvrne svojim djelom, djelo Božje i time umanji slavu Njegovu, odnosno činjenicu da nas samo On, naš Bog Isus Krist posvećuje neka se odstrani iz svog naroda, kako je važilo onda važi i danas. Riječ naime govori : Onomu tko radi ne računa se plaća kao milost, nego kao dug. (Rim 4:4) Samo onome tko ne radi, a vjeruje u Onoga koji opravdava bezbožnika, vjera se uračunava u pravednost (Heb 4:5)

Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu ! Zaista, tko uđe u Njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao ono i Bog od svojih. Pohitimo dakle ući u taj Počinak da nitko ne padne po uzoru na takvu nepokornost. (Heb 4:9-11)

Božji blagoslov i počinak svima u Kristovom djelu Very Happy
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by cito 2010-03-23, 14:51

To da je Subota postala Nedjelja je čisto katolička stvar koju će katolici uvijek koristiti kako bi dokazali tradiciju, JA imam nešto treće. Slažem se sa Amosom da ne treba suditi nikoga po danu koji slavi, ali ja mislim da je Subota i dalje 7 dan i dan odmora, a Nedjelja dan uskrsnuća, 1 dan, dan okupljanja da bi se prisutvovalo Gospodnjoj večeri.Ta dva dana nisu ista, već različita.

cito

Broj postova : 47

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-03-23, 17:40

cito wrote:To da je Subota postala Nedjelja je čisto katolička stvar koju će katolici uvijek koristiti kako bi dokazali tradiciju, JA imam nešto treće. Slažem se sa Amosom da ne treba suditi nikoga po danu koji slavi, ali ja mislim da je Subota i dalje 7 dan i dan odmora, a Nedjelja dan uskrsnuća, 1 dan, dan okupljanja da bi se prisutvovalo Gospodnjoj večeri.Ta dva dana nisu ista, već različita.
Slažem se, nikoga ne treba suditi po danu u kojem slavi Gospodina Boga, niti je to, po meni, bitno. Vjerujem da je bit stvari ono što sam napisao ...
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by καιros 2011-03-04, 14:40

Evo, da nastavimo sa temom. Zašto je bog blaogslovio jedan dan, a ne sve neko je pitao. Istina je da svakog dana trebamo slaviti našega Gospoda. Ali on je izabarao jedan dan i blagoslovio ga, ne samo blagoslovio, nego i posvetio, što znači iazbrao ga za upotrebu.

Možda dosta teologiziramo po ovom pitanju, i ono što ja predlažem, da se isproba svetkovati subota, pa da se vidi koja je to milina. Ostavite svoje poslove, svoje obaveze, kupnju u trgovinama, TV, i druge stvari kojima smo opterećini tijekom tjedna i provedite taj dan u zajednici sa Bogom i ljudima, uvidjet ćete veliki blagoslov.

Subota je lijek protiv stresa. Nije da namećem subotu, ali probajte to isto sa nedjeljom...iako mislim da nedjelja po Pismu nije dan počinka.
καιros
καιros

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2011-03-04, 17:01

καιnos wrote:... nastavimo sa temom. Zašto je bog blaogslovio jedan dan, a ne sve neko je pitao. Istina je da svakog dana trebamo slaviti našega Gospoda. Ali on je izabarao jedan dan i blagoslovio ga, ne samo blagoslovio, nego i posvetio, što znači iazbrao ga za upotrebu ...
Kažeš "pokušajte subotu" (ili bar nedjelju), ja ne sumnjam da bi to bila "milina".
Međutim razmisli (ili još bolje provjeri jeli to u skladu sa Riječi) : jeli svaki dan blagoslovljen (ako je netko) u Isusu Kristu ? Ti znaš da je stari zavjet nagovještavao (baš u svemu) Njegov dolazak i da je On bio svršetak i svrha svih staro zavjetnih obećanja. Kao što sam već spomenuo ulazak u Njegov počinak (subotnji počinak, sabatismos) "obavezan je" : da je Jošua njih u Počinak uveo, ne bi Bog nakon toga govorio o drugome danu. Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu ! (Heb 4:8,9)
O ovome bi se dalo još puno, puno pričati, ali nećeš razumijeti o čemu govorim, ako ne konzultiraš Riječ (pročitaj cijeli kontekst u Hebrejima). Dakle povjeruj meni, pa onda to provjeri u Riječi (sve što kažem krivo odbaci).
Inače, kao što ti govoriš o suboti, tako ja govorim o Kristu : pokušajte se potpuno osloniti na Njega (vjerujte Mu upravo ono što govori) pa ćete vidjeti milinu počinka u Njemu, otpočinut ćete od svih svojih djela (i nastojanja).
Svakodnevno.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by καιros 2011-03-04, 17:18

Slažem se da je Kristova žrtva najvažnija u svemu tome. Samo nas Kristova krv čisti od grijeha. No, ako pismom dokažemo da Božji moralni zakon, tj. deset zapovijedi nisu ukinute, onda moramo poslušati Krista koji je rekao "Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi". Ne možemo reći subota je tek tako nestala, ali držat ćemo ovih ostalih 9...Prvo vidimo je li Božji zakon ukinut, a subota je bila dio moralnog zakona.
καιros
καιros

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2011-03-04, 18:50

καιnos wrote:Slažem se da je Kristova žrtva najvažnija u svemu tome. Samo nas Kristova krv čisti od grijeha. No, ako pismom dokažemo da Božji moralni zakon, tj. deset zapovijedi nisu ukinute, onda moramo poslušati Krista koji je rekao "Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi". Ne možemo reći subota je tek tako nestala, ali držat ćemo ovih ostalih 9...Prvo vidimo je li Božji zakon ukinut, a subota je bila dio moralnog zakona.
E vidiš, brate u Kristu Isusu, Kristova žrtva nije najvažnija u svemu tome, ona je "u svemu tome" jedina, najvažnija i dovoljna, time kažem : ništa joj ne treba dodati. Tako ja vjerujem.
Zapovijedi nisu ukinute, one su ispunjene (plēroō) u Kristu Isusu. Spominješ Njegove zapovijedi, molim te; otvori svoju bibliju, pa pogledaj što zapravo Isus zapovijeda. Možeš nam to prenijeti ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by καιros 2011-03-04, 21:03

Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....
καιros
καιros

Back to top Go down

Post by amos 2011-03-05, 21:42

καιnos wrote:Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....
Apsolutno stari savez je punovažan i nikada nije ukinut i proglašen neispravnim. Ali je to stari savez dakel nije novi. Novi je ovaj koji je Bog sklopio sa paganima i trenutno punovažan za nas. Mi smo sklopili taj savez sa Bogom, ne onaj stari , stari nam nikada nije ni ponuđen jer da jeste mi bi morali da ga vršimo onda ili bi bili odbačeni, ali kako niko nikada od nas nije to tražio mi ne moramo. Čak i Božije zapovesti me ne treba da vršimo , ne mi treba da se dopustimo da nas krv Isusa Hrista očisti, posveti, promeni, no mi ništa ne vršimo već bivamo promenjeni , ako nismo promenjeni onda nam je uzalud što vršimo nešto što nije deo naše prirode. Mi ne treba da se vršenjem zapovesti učinimo moralnim, već promenom kroz delovanje Svetog Duha da postanemo druga stvorenja koja imaju takvu prirodu da se ponašaju ispravno. Stari savez je prošao i došao je novi, i mi koji u njemu živimo baštinimo negova obećanja, a oni koji žele da žive po starom savezu njima apostol Pavle zapoveda da se obrežu. Obrezanje je znak starog saveza bez njega si prestupnik i trebaš biti kamenovan.Selektivno biranje stvari iz starog saveza nas dovodi samo do još više deljenja i ja lično nemam ništa protiv toga, svaka zajednica želi da ima svoj idntitet ili ličnu kartu, pa može slobodno neće pogrešiti ni ako drži ni ako ne drži subotu, nedelju ili bilo koji drugi dan. Meni lično je svaki dan jednak, jednako šabat zbog toga što sam ušao u trajni počinak.
amos
amos

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2011-03-07, 13:45

καιnos wrote:Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....
Isus je u Mt 5:17, (ako pažljivije čitamo Njegovu Riječ), rekao da će se sve iz Zakona (nomos) i proroka (prophētēs) sigurno ostvariti prije nego prođe nebo i zemlja. Dakle sve što su govorili Zakon i proroci ostvarit će se, kaže Isus Krist, Riječ Božja (sjeti se : što je govorio Zakon i proroci). On sam svjedoči da je došao (ne ukinuti), nego ispuniti, ostvariti Zakon. Ja kažem : Amen ! Vjerujem Ti Bože moj.
Apostol Pavao kaže "Jer Krist je svršetak Zakona svakomu tko vjeruje" (Rim 10:4), ja opet kažem Amen ! jer se to savršeno uklapa u moje vjerovanje (što ti kažeš ?). Hvala ti Duše Sveti što si mi objavio Istinu po obećanju Isusa Krista.
Usput, reci mi dragi brate u Isusu Kristu, što Riječ (Isus Krist) kaže što će se dogoditi onome koji "ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude" ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by καιros 2011-03-07, 14:34

Taj isti Pavao kaže da Zakon nije ukinut, i ima dosta stihova koji to potrvrđuju. Ovaj redak što si ti naveo od Iusa, nisam baš temeljito proučavao, pa zasad ne mogu dati nikakav odgovori.
καιros
καιros

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics