Subota, Nedelja ili nešto treće?
+3
sunamka
Čovjek & Riječ
amos
7 posters
Page 2 of 2
Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Subota, Nedelja ili nešto treće?
Možeš li navesti kojim stihovima Pavao to potvrđuje ?καιnos wrote:Taj isti Pavao kaže da Zakon nije ukinut, i ima dosta stihova koji to potrvrđuju. Ovaj redak što si ti naveo od Iusa, nisam baš temeljito proučavao, pa zasad ne mogu dati nikakav odgovori.
A ja ću u međuvremenu pronaći još stihova u kojima Pavao potvrđuje ono što je rekao u spomenutom stihu (Krist je svršetak Zakona svakomu tko vjeruje) i u kojem potvrđuje Riječi svoga Učitelja. Kako ti objašnjavaš da Pavao na jednom mjestu, (kako ti tvrdiš), govori jedno, a onda pobija sam sebe na nekom drugom mjestu ?
Jesi li pročitao što sam Pavle kaže o tome (Čemu Zakon ?) (Gal 3:19)
Čovjek & Riječ- Broj postova : 806
Rimljanima 7, 12 - ali Zakon je svet, zapovijed je sveta i pravedna i dobra.
Pavao sa Zakonom nema problema. To je sveto i dobro. Koja je njegova svrha? Zakon o Bogu koji je objavio specifičnu, objektivnu mjeru moralnosti. Ona otkriva vječna načela nebeske vlade.
Rim 7,7: "Što ćemo dakle reći? Da je Zakon grijeh? Daleko od toga! Ipak ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao "Ne poželi"
Mislim da je ključ svega ovog što Pavao u uči o zakonu u sljedećem stihu Rim 3,20: "...jer nikoga neće opravdati pred njim vršenje Zakon. Zakon, uistinu služi samo točnoj spoznaji grijeha"
Oni koji tvrde da se mogu spasiti vršenjem Zakona su u krivu. Oni to čine svojom snagom i djelima. Zakon samo služi točnoj spoznaji grijeha, kao ogledalo. U ogledalu vidimo da smo prljavi, ali ono nas ne može očistiti, trebamo vodu. U Zakonu vidimo našu prljavštinu, ali samo nas Kristova krv, milost, može očistiti od grijeha.
Pavao sa Zakonom nema problema. To je sveto i dobro. Koja je njegova svrha? Zakon o Bogu koji je objavio specifičnu, objektivnu mjeru moralnosti. Ona otkriva vječna načela nebeske vlade.
Rim 7,7: "Što ćemo dakle reći? Da je Zakon grijeh? Daleko od toga! Ipak ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao "Ne poželi"
Mislim da je ključ svega ovog što Pavao u uči o zakonu u sljedećem stihu Rim 3,20: "...jer nikoga neće opravdati pred njim vršenje Zakon. Zakon, uistinu služi samo točnoj spoznaji grijeha"
Oni koji tvrde da se mogu spasiti vršenjem Zakona su u krivu. Oni to čine svojom snagom i djelima. Zakon samo služi točnoj spoznaji grijeha, kao ogledalo. U ogledalu vidimo da smo prljavi, ali ono nas ne može očistiti, trebamo vodu. U Zakonu vidimo našu prljavštinu, ali samo nas Kristova krv, milost, može očistiti od grijeha.
καιros- Broj postova : 20
Amen !καιnos wrote:Rimljanima 7, 12 - ali Zakon je svet, zapovijed je sveta i pravedna i dobra.
Rekao si dobro, Amen na tvoje riječi.
Međutim : ako je snaga grijeha u Zakonu, a jest (I Kor 15:56), može li se Zakon "mješati" s milošću Kristova križa ? Pavao govori "Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali" (Gal 5:4). Da ne bi bilo zabune, pri tome (rekao je to jasno), misli na one koji prihvaćaju i primjenjuju bilo koju odredbu Zakona, jer ako prihvati samo jednu odredbu, onda je "dužan opsluživati sav Zakon" (Gal 5:3). Ako to ne radi (a to nije moguće), onda, oni koji se Zakonom diče, kršenjem toga Zakona Boga obeščašćuju ! (Rim 2:23)
Zato : Doista, koji su god od djela Zakona, pod prokletstvom su. Ta pisano je : Proklet tko se god ne drži i tko ne vrši svega što je napisano u Knjizi Zakona. (Gal 3:10)
Ne trebaš brate u Isusu Kristu odmah odgovoriti, konzultiraj se prije toga sa Duhom Istine, to je uvijek, (ne samo dobro, nego i neophodno) potrebno.
Što se tiče same riječi "Zakona", ona je dosta složena...npr. Zakon i Proroci se odnosi na Sveto Pismo, što znači da moramo prvo vidjeti na što se točno odnosi kada kažemo "Zakon"...kada sam malo pogledao koliko stihova govori u tome, smeo sam se. Prvo to treba sve dobro proučiti, ne samo to, nego i kome su poslanice bile upućene i koji je razlog pisanja poslanica. Treba dosta vremena za analiziranje jednog teksta, a kamoli za njih 10 i više. Ne znam onda kuda bi nas ova diskusija odvela...
Možda je Bog sve i pojednostavnio zato da se mi nebi smeli, pa je za Stijenu sablazni i posrtanja postavio (samo) Isusa Krista. Mislim da ne treba komplicirati definiciju samoga Zakona, dovoljno je o njemu znati da on svakog čovjeka osuđuje na smrt (amen ?), svakog osim Isusa Krista koji je upravo tu kaznu primio na sebe.καιnos wrote:Što se tiče same riječi "Zakona", ona je dosta složena...npr. Zakon i Proroci se odnosi na Sveto Pismo, što znači da moramo prvo vidjeti na što se točno odnosi kada kažemo "Zakon"...kada sam malo pogledao koliko stihova govori u tome, smeo sam se.
Budi siguran; do IstinePrvo to treba sve dobro proučiti, ne samo to, nego i kome su poslanice bile upućene i koji je razlog pisanja poslanica. Treba dosta vremena za analiziranje jednog teksta, a kamoli za njih 10 i više. Ne znam onda kuda bi nas ova diskusija odvela...
Mislim da to i jest naša motivacija, zato smo tu ?
Rimljanima 10,4. Ovdje Pavao tvrdi: "Jer dovršetak je Zakona Krist – na opravdanje svakomu tko vjeruje." (DF) Fraza "dovršetak Zakona" mogla bi se razumjeti kao "kraj Zakona", sugestija da Zakon više ne će važiti. Međutim, trebamo voditi računa o dvije stvari: kontekstu fraze i grčkoj riječi za "dovršetak", "kraj".
U ovom ulomku Pavao opisuje svoje sunarodnjake koji su u velikoj mjeri propustili doseći spasenje. Oni slijede Mojsijev zakon, ali ne u vjeri, i nisu uspjeli postići pravednost. Ustvari, spotakli su se o "kamen spoticanja". Pokušavajući se opravdati pomoću Zakona, oni su propustili vidjeti Krista kao Onoga na koga je ukazivao Mojsijev zakon sa svojim obredima i žrtvama (Rim 9,30–10,4).
Riječtelos je bogata značenjem: od dovršetka do ispunjenja i obveze prema nekom cilju.
U Novom zavjetu osnovno je značenje vezano zu "ispunjenje"; međutim, telos se može prevesti i kao namjera ili cilj, svrha ili rezultat, kraj ili dovršetak. Svakako trebamo držati na umu da su svrha i rezultat, namjera i cilj dvije strane iste kovanice. U 1. Timoteju 1,5 riječ telos je upotrijebljena u frazi "svrha je spomenutog naloga: ljubav". Dakle, ljubav je namjeravana posljedica našeg propovijedanja. Stoga možemo smatrati da se "dovršetak" (telos) u Rimljanima 10,4 odnosi na Krista kao Onoga na koga je ukazivao cjelokupni židovski ritual ili zakon. Krist je bio ispunjenje starozavjetnih slika i simbola, vrhunac Tore, a ne Onaj koji će ukinuti Zakon i učiniti kraj važenju Božjih zahtjeva za ljudska bića.
U ovom ulomku Pavao opisuje svoje sunarodnjake koji su u velikoj mjeri propustili doseći spasenje. Oni slijede Mojsijev zakon, ali ne u vjeri, i nisu uspjeli postići pravednost. Ustvari, spotakli su se o "kamen spoticanja". Pokušavajući se opravdati pomoću Zakona, oni su propustili vidjeti Krista kao Onoga na koga je ukazivao Mojsijev zakon sa svojim obredima i žrtvama (Rim 9,30–10,4).
Riječtelos je bogata značenjem: od dovršetka do ispunjenja i obveze prema nekom cilju.
U Novom zavjetu osnovno je značenje vezano zu "ispunjenje"; međutim, telos se može prevesti i kao namjera ili cilj, svrha ili rezultat, kraj ili dovršetak. Svakako trebamo držati na umu da su svrha i rezultat, namjera i cilj dvije strane iste kovanice. U 1. Timoteju 1,5 riječ telos je upotrijebljena u frazi "svrha je spomenutog naloga: ljubav". Dakle, ljubav je namjeravana posljedica našeg propovijedanja. Stoga možemo smatrati da se "dovršetak" (telos) u Rimljanima 10,4 odnosi na Krista kao Onoga na koga je ukazivao cjelokupni židovski ritual ili zakon. Krist je bio ispunjenje starozavjetnih slika i simbola, vrhunac Tore, a ne Onaj koji će ukinuti Zakon i učiniti kraj važenju Božjih zahtjeva za ljudska bića.
To je točno (hvala ti na odgovoru), Amen, pokušajmo se (još) potpunije shvatiti.καιnos wrote:... Krist je bio ispunjenje starozavjetnih slika i simbola, vrhunac Tore, a ne Onaj koji će ukinuti Zakon i učiniti kraj važenju Božjih zahtjeva za ljudska bića.
Ako je Zakon (u užem i širem smislu) vodio ka Kristu i to je bila njegova svrha (a jest prema Božjoj Riječi i u tome se slažemo), onda je jasno što se sa Zakonom događa nakon što smo u Kristu.
Zakon više nema svrhe.
Dakle Zakon nije ukinut, nije nestao, njegova svrha je i dalje da dovede ka Isusu Kristu.
Međutim : onome tko ima Život, Isusa Krista, čemu služi Zakon ? Svako vraćanje kršćanina natrag, na put kojim je došao Isusu Kristu (Zakon), vraća ga natrag, udaljava ga od Života kojemu je došao i koji ima u Isusu Kristu.
Izlazak 20,8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Izlazak 20,9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Izlazak 20,10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Izlazak 20,11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
Izlazak 20,9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Izlazak 20,10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Izlazak 20,11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
piramida4- Broj postova : 96
Amen! I danas postoji zapovijed subote, bolje reći subotnjeg počinka (sabbatismos).piramida4 wrote:... Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
Subota je bio dan počinka u Gospodinu u starom zavjetu, koji je navješćivao dolazak Kristov, dakle stvarnost koja tek ima doći. Subota se u novom savezu, Kristovim dolaskom i Njegovim ispunjenjem onoga što su govorili Zakon i proroci, ostvarila u Kristu, dakle kao što je to rečeno u poslanici Hebrejima (4) u počinak (subotu) smo ušli vjerom (ako nismo, bojmo se; Heb 4:1).
Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu !
Zaista, tko uđe u Njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao ono i Bog od svojih. Pohitimo dakle ući u taj Počinak da nitko ne padne po uzoru na takvu nepokornost. (Heb 4:9-11)
Još jedna važna istina u svezi toga : Ta Sin Čovječji gospodar je subote ! (Mat 12:8 )
Aleluja, subota, počinak u vjeri u Krista, počinak (u Njemu) od naših djela i to svaki dan
Čovjek & Riječ wrote:Amen! I danas postoji zapovijed subote, bolje reći subotnjeg počinka (sabbatismos).piramida4 wrote:... Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
Subota je bio dan počinka u Gospodinu u starom zavjetu, koji je navješćivao dolazak Kristov, dakle stvarnost koja tek ima doći. Subota se u novom savezu, Kristovim dolaskom i Njegovim ispunjenjem onoga što su govorili Zakon i proroci, ostvarila u Kristu, dakle kao što je to rečeno u poslanici Hebrejima (4) u počinak (subotu) smo ušli vjerom (ako nismo, bojmo se; Heb 4:1).
Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu !
Zaista, tko uđe u Njegov počinak, počinuo je od djela svojih kao ono i Bog od svojih. Pohitimo dakle ući u taj Počinak da nitko ne padne po uzoru na takvu nepokornost. (Heb 4:9-11)
Još jedna važna istina u svezi toga : Ta Sin Čovječji gospodar je subote ! (Mat 12:8 )
Aleluja, subota, počinak u vjeri u Krista, počinak (u Njemu) od naših djela i to svaki dan
Da li je Isus slavio Subotu?
Da li su apostoli slavili Subotu?
ALELUJA
G239 ἀλληλούΐα allēlouia al-lay-loo'-ee-ah
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Of hebrew origin (imperative of [H1984] and [H3050]); praise ye Jah!, an adoring exclamation: - alleluiah.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Hebrejskog podrijetla (imperativ [H1984] i [H3050]); hvalite Jah, klanjaju usklik: - alleluiah!.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Koga hvalite?
Isusa?
NE!
Boga Jedinoga Jahvu.
piramida4- Broj postova : 96
čini se da ti govoriš, bez obzira na temu samo o jednome; pokušavaš osporiti Isusovo Boštvo. Veliki problem za tebe, ali i za mene jer opstruiraš na taj način sve teme na ovom forumu.piramida4 wrote:... Koga hvalite?
Isusa?
NE!
Boga Jedinoga Jahvu.
Page 2 of 2 • 1, 2
Page 2 of 2