Je li prorok određen spolom?
+3
amos
Čovjek & Riječ
Diana
7 posters
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Je li prorok određen spolom?
Slažem se brate, ni meni nije sve otkriveno, i verujem da je i ovo jedan od načina na koji mi možemo da dođemo do odgovora.Nadam se da će se neka sestra uključiti u ovaj dijalog, ima ih par na forumu pa videćemo.Čovjek & Riječ wrote: Međutim ja ne moram sve znati, ja "ulazim u istinu" onoliko koliko mi Bog to dozvoljava. Ako mi On ne otkrije potpuno jasno i nedvosmisleno istinu, na jedini mogući način kroz svoju Riječ, odnosno Duha, ja ću to ostaviti sa strane i reći ću : to mi nije (u potpunosti) otkriveno. I čekat ću možda neku drugu priliku, ili tražiti od Njega dalje ... strpljivo.
Dakle nije lako o "finim stvarima Božjim", ali ja vjerujem da smo mi brate dorasli u Gospodinu i za takve, teže teme. Pa tražimo dalje ... možda se još netko blagoslovljen uključi u ovu diskusiju, želio bih, bilo bi dobro da bude žena koja svjedoči "iz prve ruke" ...
amos- Broj postova : 534
Vjerujem da je to dovoljno da i dođemo do istine.amos wrote:Dragi brate pa ti znaš da ja ne sumnjam u tvoju želju da dođemo zajedno do potpune istine ...
To je vjerujem čvrsti kršćanski princip, Bog voli kada Ga tražimo i On to nagrađuje, a posebno kada to radimo u zajedništvu, u Duhu Istine. Imamo Njegovo obećanje da će nas On voditi (ako ostanemo u Njemu), tako da smo (sve dok je tako) zaštićeni od bilo kakvih djelovanja Zla i Laži. Nama nije problem održati takvu bliskost s Njim, zar ne ? Sa zadovoljstvom
Čovjek & Riječ- Broj postova : 806
Moram priznati da mi tema nije bila najjasnija i bojim se da se svojim mišljenjem neupetljam u nešto što nije moj teren i ako to što budem govorila nije tema unapred se izvinjavam.
Ako sam dobro shvatila tema se odnosi na to da li žena sme da propoveda. Ja verujem na temelju pisma da ženi nije dozvoljeno propovedanje ( naučavanje). U tome je jasan apostol Pavle i stari zavet. Kako verujem da je Jahve starog Isus Novog saveza, verujem da se Bog ne menja. I ako na početku nije bilo tako nema niti jedan razlog zašto bi se starozavetna praksa promenila.
Polazeći od proklestva nad ženom pa do Novog saveza, ženama nije bilo dozvoljeno da služe kao sveštenici- što bi danas bili propovednici.
Dar proroštva kao dar da predskažu budućnost, upozore, vide prošlost su imale starozavetne žene ( Debora ( koja je bila i sudija a ne i sveštenik), proročica Ana, četiri kćeri onog starešine u Novom zavetu itd) i ne vidim razloga zašto taj dar ne bi imale i danas, a i imaju ga. Ja eto više volim onaj praktični deo. Imam jednu sestru koja ima dar proroštva,sa time sam se srela kada sam bila devojka i imala pitanja u svome srcu i tražila božiji put. Konkretno ja sam imala pitanje u srcu šta da radim posle srednje škole jer nisam videla u Reči da me Bog vodi u sticanje znanja ovoga sveta (konkretno mene), pritisak od domaćih je bio jako veliki i imala sam strah šta da uradim. Reč je došla preko proroštva i uputila me da se ne bojim da ću upisati dva fakulteta ali da ih neću završiti i da ću se udati .... ispunilo se... to je meni jako pomoglo i dalo poverenje da je Bog taj koji zna, vidi i čuje i brine se....ujedno to je bio period moga obraćenja.
Kako sam i sama žena ja svoj blagoslov imam služeći svome mužu i na taj način mogu podporiti službu koju ima. Ja se osećam blagoslovljenom kada su deca na vreme nahranjena, ručak na vreme skuvan, napravljen kolač koji suprug voli, dugmad i rupe zakrpljene, košulje opeglane ....
Kako su žene služile one to mogu i danas, svojim domom, gostoprimstvom, ugadjanjem svome mužu, učenju dece poslušnosti prema Bogu, pomaganjem slabijim sestrama i savetima i delom.... mnogo je načina.
Shalom
Ako sam dobro shvatila tema se odnosi na to da li žena sme da propoveda. Ja verujem na temelju pisma da ženi nije dozvoljeno propovedanje ( naučavanje). U tome je jasan apostol Pavle i stari zavet. Kako verujem da je Jahve starog Isus Novog saveza, verujem da se Bog ne menja. I ako na početku nije bilo tako nema niti jedan razlog zašto bi se starozavetna praksa promenila.
Polazeći od proklestva nad ženom pa do Novog saveza, ženama nije bilo dozvoljeno da služe kao sveštenici- što bi danas bili propovednici.
Dar proroštva kao dar da predskažu budućnost, upozore, vide prošlost su imale starozavetne žene ( Debora ( koja je bila i sudija a ne i sveštenik), proročica Ana, četiri kćeri onog starešine u Novom zavetu itd) i ne vidim razloga zašto taj dar ne bi imale i danas, a i imaju ga. Ja eto više volim onaj praktični deo. Imam jednu sestru koja ima dar proroštva,sa time sam se srela kada sam bila devojka i imala pitanja u svome srcu i tražila božiji put. Konkretno ja sam imala pitanje u srcu šta da radim posle srednje škole jer nisam videla u Reči da me Bog vodi u sticanje znanja ovoga sveta (konkretno mene), pritisak od domaćih je bio jako veliki i imala sam strah šta da uradim. Reč je došla preko proroštva i uputila me da se ne bojim da ću upisati dva fakulteta ali da ih neću završiti i da ću se udati .... ispunilo se... to je meni jako pomoglo i dalo poverenje da je Bog taj koji zna, vidi i čuje i brine se....ujedno to je bio period moga obraćenja.
Kako sam i sama žena ja svoj blagoslov imam služeći svome mužu i na taj način mogu podporiti službu koju ima. Ja se osećam blagoslovljenom kada su deca na vreme nahranjena, ručak na vreme skuvan, napravljen kolač koji suprug voli, dugmad i rupe zakrpljene, košulje opeglane ....
Kako su žene služile one to mogu i danas, svojim domom, gostoprimstvom, ugadjanjem svome mužu, učenju dece poslušnosti prema Bogu, pomaganjem slabijim sestrama i savetima i delom.... mnogo je načina.
Shalom
Last edited by anče on 2009-11-17, 12:52; edited 1 time in total
anče- Broj postova : 94
anče wrote:Moram priznati da mi tema nije bila najjasnija i bojim se da se svojim mišljenjem neupetljam u nešto što nije moj teren i ako to što budem govorila nije tema unapred se izvinjavam.
Prvotno je tema bila nešto drugačija, ali je prerasla baš u to o čemu si pričala.U potpunosti se slažem sa tobom. Nažalost sve je manje onih koji shvataju da se pravi blagoslov ne krije u tome da radimo šta god hoćemo, već da radimo ono zašta nas je Bog odredio i opremio. I tako danas mnogi lutaju u onim stvarima za koje nisu namenjeni i smetaju onima koji jesu, dok ono zašta su namenjeni stoji i niko to ne radi.To je šteta, ali jednog dana naš Gospod će sve ispraviti i osećananja kao što su oholost i želja za vlasti će otići u ognjeno jezero, a sinovi i kćeri Božije će slobodni biti u kraljevstvu Gospoda Isusa Hrista.A do tada tri jako važne stvari: Strpljenje,strpljenje,strpljenje
Pa ako ćemo pošteno pričati to nije bio početak ove rasprave, a možda ni osoba koja je pokrenula raspravu (Izola) nije htjela ovakav razvoj. Možda bi bilo najpoštenije da se vratimo na početak ? To su Djela 2:17, a pitanje je bilo "Jeli prorok određen spolom ?"anče wrote:Moram priznati da mi tema nije bila najjasnija i bojim se da se svojim mišljenjem neupetljam u nešto što nije moj teren i ako to što budem govorila nije tema unapred se izvinjavam.
Ako sam dobro shvatila tema se odnosi na to da li žena sme da propoveda. ...
Ok evo ja ću ponoviti ono što sam rekao kada smo skrenuli sa teme:
Prorok je definitivno muško zar ne? Ako bi bilo žensko bila bi proročica zar ne? A postoje primeri proročica u pismu tako da proročki dar može biti dodeljen od strane Gospoda i ženi, ali ne i autoritet kojim bi upravljala crkvom.
Tako da žena može imati proročki dar, ali onda nije prorok nego proročica.No svakako žena sa proročkim darom ima drugačiju ulogu.
Tako da bi pravo pitanje bilo dali je proročki dar određen spolom? Onda ne bi samo pitanje u sebi sadržavalo kontradiktornost.
Prorok je definitivno muško zar ne? Ako bi bilo žensko bila bi proročica zar ne? A postoje primeri proročica u pismu tako da proročki dar može biti dodeljen od strane Gospoda i ženi, ali ne i autoritet kojim bi upravljala crkvom.
Tako da žena može imati proročki dar, ali onda nije prorok nego proročica.No svakako žena sa proročkim darom ima drugačiju ulogu.
Tako da bi pravo pitanje bilo dali je proročki dar određen spolom? Onda ne bi samo pitanje u sebi sadržavalo kontradiktornost.
Sporo shvaćam.amos wrote:... Prorok je definitivno muško zar ne? Ako bi bilo žensko bila bi proročica zar ne? ...
Evo tek sada sam shvatio da je stvar u gramatici. Loše postavljeno pitanje. Slažem se da svaku riječ, (o Riječi i pričamo zar ne ?) treba dobro "izvagati" jer riječi su bitne, zar ne ? Ali, ipak mislim da ne bi trebalo gubiti vrijeme na ovakve rasprave, jer tu smo ipak da bi pričali o biti stvari, a ne o gramatici. Pretpostavljam da je težnja svih koji ovdje diskutiraju Istina i da nitko od njih ne misli da je potpuno posjeduje. Zato je potrebno uložiti malo napora da bi se shvatilo sugovornika, odnosno ispravno interpretiralo njegovo pitanje. Bez toga napora (slušanja) nema dobre komunikacije, a ni napretka u Istini. Jer možda baš onaj kojega želimo podučiti nosi neko Božje znanje za nas.
A sada pokušajmo odgovoriti sestri u Kristu Isusu na pitanje koje je interesiralo. Izneseni stih iz Djela apostolskih 2:17 odnosi se na proroštvo proroka Joela. On prorokuje :
Izlit ću Duha svoga na svako tijelo i proricat će vaši sinovi i kćeri ...
KJV : I will pour out of my Spirit upon all flesh: and your sons and your daughters (thugatēr-daughter-kćeri) shall prophesy …
Iz ovoga je nesumnjivo da je odgovor : ne, proročki Duh nije ovisan o spolu (izlit ću ga na svako tijelo), dakle proročki Duh biti će (već jest) izliven i na muško i na žensko.
Time smo odgovorili sestri na pitanje koje je interesiralo, a sada možemo dalje (šire) u temu, dakle (šira) uloga, odnosno definicija Božjeg autoriteta žene, odnosno sestre u Crkvi.
KJV : I will pour out of my Spirit upon all flesh: and your sons and your daughters (thugatēr-daughter-kćeri) shall prophesy …
Iz ovoga je nesumnjivo da je odgovor : ne, proročki Duh nije ovisan o spolu (izlit ću ga na svako tijelo), dakle proročki Duh biti će (već jest) izliven i na muško i na žensko.
Time smo odgovorili sestri na pitanje koje je interesiralo, a sada možemo dalje (šire) u temu, dakle (šira) uloga, odnosno definicija Božjeg autoriteta žene, odnosno sestre u Crkvi.
Je,slažem se. Amen.Čovjek & Riječ wrote:A sada pokušajmo odgovoriti sestri u Kristu Isusu na pitanje koje je interesiralo. Izneseni stih iz Djela apostolskih 2:17 odnosi se na proroštvo proroka Joela. On prorokuje :
amos
Zao mi je sto ulecem ovako u diskusiju. Nisam tu od pocetka. Ali nema veze. Tu smo da pricamo. Pitala bih te amose, za sta sluzi prorocki dar? Kako ti to razumes?
Ali žena koja poučava to je skroz pogrešna i ne biblijska praksa.Žena može prorokovati , ali ne poučavati i upravljati crkvom.Ta joj uloga nije data.
Zao mi je sto ulecem ovako u diskusiju. Nisam tu od pocetka. Ali nema veze. Tu smo da pricamo. Pitala bih te amose, za sta sluzi prorocki dar? Kako ti to razumes?
sunamka- Broj postova : 3
sunamka wrote:amosAli žena koja poučava to je skroz pogrešna i ne biblijska praksa.Žena može prorokovati , ali ne poučavati i upravljati crkvom.Ta joj uloga nije data.
Proročki dar služi za izgradnju crkve to čitamo u poslanici 1 Korinćanima 14 glava.
4 Tko govori drugim jezikom, sam sebe izgrađuje, a tko prorokuje, Crkvu izgrađuje.
Ali služba prorokovanja nije služba naučavanja.Prorok obaveštava narod ono što Gospod daje za taj trenutak, tako da Bog doslovno koristi usta osobe koja govori. Dok je naučavanje kada osoba izađe za propovedaonicu i iznosi učenje.Tu ima razlike.Isto tako kada je osoba u vodstvu crkve ona nosi autoritret da vodi crkvu u pravcu kako Gospod nalaže.I poslanica Hebrejima kaže budite poslušni :
13.7 Poslušni budite svojim starešinama i podložni jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; neka to čine s radošću, a ne uzdišući jer vam to ne bi bilo korisno.
Tako da u toj poziciji dakako ne bi mogla biti žena jer žena ne može biti autoritet muškarcu, i ako pokuša to nametnuti ne izgleda pristojno, i naravno nije biblijski.
No kada je proročki dar u pitanju to je momenat kada Gospod nadahne osobu i ona prenese poruku, ali odmah nakon prenošenja poruke osoba se postavlja u poziciju koja je biblijska.
Tu dolazimo do razmimoilaženja u službi proroka i osobe koja ima da prorokovanja.Dakle prorok je služba, koja je deo petostruke službe:
Efescima 5.11 On i dade jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje .
Dok je dar prorokovanja nešto što može dobiti bilo koji vernik, ali ga to ne postavlja u ulogu autoriteta samo zato što Gospod odluči u nekim momentima da progovori kroz njega/nju.
Gospod u svemu ima drugačija merila za mukarce i za žene, tako i kada je dar prorokovanja u pitanju.Pomalo mi je čudno da postoje ljudi koji imaju ideju da su muškarci i žene isto, nisu pogledajmo malo bolje od fizičke i mentalne konstrukcije, sve je drugačije.Svuda važe drugačija pravila za muškarce i za žene, nije mi jasno odakle taj pokušaj da se to izjednači.Lično smatram da su zbog tog izjednačavanja žene samo na gubitku jer im se na leđa stavlja veći teret nego što su dizajnirane da mogu poneti.Po profesiji sam vozač kamiona i znam da kada natovarim više na kamion nego što mu je nosivost, čini se da on to može povesti i poveze, ali dugoročno pritiskanje pretovarom prouzrokuje oštećenja i devijacije na šasiji i na kraju dođe čak i do pucanja šasije.Tako isto i kada su žene u pitanju, čini se da mogu raditi neke stvari, ali pritisci za koje nisu opremljene ih na kraju slome i onda im ponos ne dopušta da to priznaju.Svestan sam zloupotreba od strane muškaraca, ali to nebi smelo da nas odvede u drugu krajnost, već uvek trebamo tražiti onu pravu sredinu puta i ravnotežu između muškarca i žene.Da svako radi ono što treba i da niko ne zloupotrebljava svoju poziciju.Tako je i kada je u pitanju prorokovanje, žena prorokuje iz svoje pozicije, a muškarac iz svoje, i sve lepo na svom mestu.
Slažem se, nema ti čega biti žao super što si sa nama.sunamka wrote:Zao mi je sto ulecem ovako u diskusiju. Nisam tu od pocetka. Ali nema veze. Tu smo da pricamo.
Hvala brate Amose na tvom odgovoru koji nas obogaćuje Božjim znanjem, međutim ipak razmislio bih (u odnosu na tvoju gornju tvrdnju) postoje li izuzeci (već smo ih spominjali) ?amos wrote:... žena ne može biti autoritet muškarcu ...
I što misliš o onome što sam (već) rekao, o različitosti odnosa brat-sestra i muž-žena (kruške i jabuke) ?
Ne samo da ne ulećeš, nego sam ti zahvalan sestro u Kristu, što potičeš (zdravu) diskusiju svojim (mudrim) pitanjimasunamka wrote:Zao mi je sto ulecem ovako u diskusiju. Nisam tu od pocetka. Ali nema veze. Tu smo da pricamo. Pitala bih te amose, za sta sluzi prorocki dar? Kako ti to razumes?
Pa brate Gospod je kroz istoriju činio izuzetke koji su šokirali okolinu.Ali izuzetak ne menja pravilo, nego je izuzetak.Ako Gospod odluči da napravi izuzetak ko ga može sprečiti u tome, no moramo znati šta je ispravno biblijsko učenje po tom pitanju, i kada prihvatimo pravilo onda možemo da razgovaramo o izuzetcima.Čovjek & Riječ wrote:Hvala brate Amose na tvom odgovoru koji nas obogaćuje Božjim znanjem, međutim ipak razmislio bih (u odnosu na tvoju gornju tvrdnju) postoje li izuzeci (već smo ih spominjali) ?amos wrote:... žena ne može biti autoritet muškarcu ...
I što misliš o onome što sam (već) rekao, o različitosti odnosa brat-sestra i muž-žena (kruške i jabuke) ?
Što se tiče krušaka i jabuka, smatram da sam dao poširoko i nadugačko objašnjenje, no rado bih čuo neki biblijski stih koji pokazuje da se uloga žene menja od kuće do crkve.Dali žena može biti podložna mužu u kući, a onda mu biti autoritet u crkvi. Ako ćemo razumeti da je porodica crkva u malom u kojoj je muž duhovni autoritet, onda isto tako možemo to preneti i na zajednicu vernih.
Hej pa ta praksa ima svoje uporište tek u novijem vremenu crkve, ali ako pogledaš malo u istoriju videćeš da se nauka nikolaita sastojala između ostalog da su dopuštali da žene propovedaju. Uostalom matrijahat nije nikada bio ideja biblijskog Boga, već patrijahat.Naravno matrijahat je postojao u prošlosti ali je bio vezan za mnogobožačko društvo.
Ma sigurno da ne može, ne ide to tako, ali svakako složit ćeš se : kada Riječ kaže da ženino tijelo pripada mužu, (a muževljevo ženi) to se ne odnosi na cijelu crkvu . Svakako da se to odnosi samo na muža i ženu. Isto tako kada Riječ kaže da je žena slobodna od muža, ako muž umre, onda se to odnosi, opet specifično, samo na muža i ženu.amos wrote:... Što se tiče krušaka i jabuka, smatram da sam dao poširoko i nadugačko objašnjenje, no rado bih čuo neki biblijski stih koji pokazuje da se uloga žene menja od kuće do crkve.Dali žena može biti podložna mužu u kući, a onda mu biti autoritet u crkvi.
Ne razumijem zašto upotrebljavaš riječ muž, tamo gdje to ne stoji. Pastor, učitelj, prorok, apostol, brat, ud Tijela, ... može biti bilo što od toga, a ne biti u isto vrijeme i muž, zar ne ? Jednostavno zato jel nema ženu.Ako ćemo razumeti da je porodica crkva u malom u kojoj je muž duhovni autoritet, onda isto tako možemo to preneti i na zajednicu vernih.
Možeš li prihvatiti da žena koja ima muža, podlažući se mužu služi ujedno i Bogu, (isto tako i muž, mora voljeti svoju ženu i svoj život dati za nju, jer na taj način služi ujedno i Bogu koji to od njega traži) a ona žena koja nema muža, podlaže se "direktno" Bogu isto kao i muž koji nema ženu, jer : Neoženjeni se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. (I Kor 7:32)
Svakako da ovdje treba reći da se svi, bez obzira na spol, dakle i muško i žensko (i brat i sestra) podlažu onima koji su dani na izgradnju Tijela i koji Mu služe u Istini i Ljubavi kao apostoli, proroci, pastiri, ... itd.
Ovo (mi) je interesantno, naime nikolaiti, koji se spominju u knjizi otkrivenja "nisu mi nikada bili baš jasni", tako, ako imaš nešto za podijeliti u svezi s tim, bilo bi mi osobno interesantno.Hej pa ta praksa ima svoje uporište tek u novijem vremenu crkve, ali ako pogledaš malo u istoriju videćeš da se nauka nikolaita sastojala između ostalog da su dopuštali da žene propovedaju. Uostalom matrijahat nije nikada bio ideja biblijskog Boga, već patrijahat.Naravno matrijahat je postojao u prošlosti ali je bio vezan za mnogobožačko društvo.
Inače sa patrijarhatom "se slažem", ali imajmo uvijek na umu da patrijarhat nije dan za vladanje, nego za služenje u ljubavi (svojoj ženi i porodici), za koju muž daje svoj život.
Kao i Krist za svoje Tijelo, kao i muž za svoju ženu (Efe 5:21-33), zar ne ?
Naravno, ali ako želimo da ustanovimo kako su se vladale žene u pismu koje nisu bile udate, videćemo da su tu u pitanju molitve i post,sveto življenje i pomaganje.
Ono što želim da vidiš je samo paradoks situacije ukoliko žena ima ulogu autoriteta u crkvi. Jer Gospd se ne menja i zašto bi onda on ženi dao drugačiju ulogu u kući a drugačiju u crkvi? Ne moj brate pismo je prepuno primera i direktnih stihova u kojima se to zabranjuje, ne vidim uopšte šta tu ima da se polemiše. Uostalom žena u svemu ima drugačiju ulogu i položaj u odnosu na muškarca, opet ponavljam novije vreme koje je zlo, je donelo taj duh sa sobom koji kaže da žena može da ima jednaku ulogu kao muškarac.Slažem se sa tobom da to ne služi kao izgovor za maltretiranje žena, i slažem se da je taj pokušaj žena da se izjednače motivisan željom da se odbrane od diskriminacije, ali čvrsto verujem da tu situaciju sotona koristi da bi izvitoperio i izopačio Božiji prvbobitni naum za crkvu.Ustalom i diskriminacija žena je je isto njegovo maslo, onaj koji maltretira ženu sigurno nije sin Božiji,ali Bog opet i pored toga ne daje pravo ženi da izađe iz uloge koja joj je dana.
Isto važi i za crkvu, žena nema poziciju autoriteta, dakle petostruka služba je isključena za ženu, ali nijedan muškarac nema pravo na šovinističke stavove i dužan je pred Bogom da poštuje u uvažava u ljubavi svaku sestru u zajednici vernih.Žena daje savete , ali muškarac odlučuje.Tako je u kući, tako je u crkvi.
Što se tiče nikolaita , možemo otvoriti novu temu pa ih polako razraditi i videti koje su to doktrine bile koje su oni polako uvlačili u crkvu i još uvek tak kvasac postoji, u neki crkvama više u nekim manje.
Ono što želim da vidiš je samo paradoks situacije ukoliko žena ima ulogu autoriteta u crkvi. Jer Gospd se ne menja i zašto bi onda on ženi dao drugačiju ulogu u kući a drugačiju u crkvi? Ne moj brate pismo je prepuno primera i direktnih stihova u kojima se to zabranjuje, ne vidim uopšte šta tu ima da se polemiše. Uostalom žena u svemu ima drugačiju ulogu i položaj u odnosu na muškarca, opet ponavljam novije vreme koje je zlo, je donelo taj duh sa sobom koji kaže da žena može da ima jednaku ulogu kao muškarac.Slažem se sa tobom da to ne služi kao izgovor za maltretiranje žena, i slažem se da je taj pokušaj žena da se izjednače motivisan željom da se odbrane od diskriminacije, ali čvrsto verujem da tu situaciju sotona koristi da bi izvitoperio i izopačio Božiji prvbobitni naum za crkvu.Ustalom i diskriminacija žena je je isto njegovo maslo, onaj koji maltretira ženu sigurno nije sin Božiji,ali Bog opet i pored toga ne daje pravo ženi da izađe iz uloge koja joj je dana.
Isto važi i za crkvu, žena nema poziciju autoriteta, dakle petostruka služba je isključena za ženu, ali nijedan muškarac nema pravo na šovinističke stavove i dužan je pred Bogom da poštuje u uvažava u ljubavi svaku sestru u zajednici vernih.Žena daje savete , ali muškarac odlučuje.Tako je u kući, tako je u crkvi.
Što se tiče nikolaita , možemo otvoriti novu temu pa ih polako razraditi i videti koje su to doktrine bile koje su oni polako uvlačili u crkvu i još uvek tak kvasac postoji, u neki crkvama više u nekim manje.
Ti dobro znaš brate da je ono što ja vidim, odnosno želim vidjeti, samo Istina Riječi, Božje Riječi. Ja tebi vjerujem, jer to je koliko ja vidim i naša zajednička težnja, pa prema tome itekako tu ima što da se kaže (polemiše).amos wrote:... Ono što želim da vidiš je samo paradoks situacije ukoliko žena ima ulogu autoriteta u crkvi. Jer Gospd se ne menja i zašto bi onda on ženi dao drugačiju ulogu u kući a drugačiju u crkvi? Ne moj brate pismo je prepuno primera i direktnih stihova u kojima se to zabranjuje, ne vidim uopšte šta tu ima da se polemiše ...
Ako ti vidiš primjere i direktne stihove, onda te molim da ih preneseš i nama koji ih (možda) ne vidimo. Sve ono što sam ja rekao, mogu potkrijepiti Riječju, Duhom i Riječju, pa ću to i učiniti, ako netko želi potvrdu bilo kojega moga tumačenja.
Usput : obzirom da smo na pitanje koje je postavila sestra, otvorivši njime ovu temu, odgovorili i nadišli ga, proširivši temu, možda bi bilo dobro raspravu voditi dalje pod nekom drugom temom i naslovom ? Možda "Razlike (i jednakosti) braće i sestara u Tijelu" ?
Hej pa od početka sam ih naveo sijaset brate.Samo ih treba prihvatiti.Apostol Pavle,apostol Petar, primer dvanaest apostola, sve to jasno i ne dvosmisleno ukazuje da prva crkva nije imala praksu da žena poučava, ni muža ni crkvu.Dok sa druge strane nisam dobio nijedan direktan stih koj kaže da žene trebaju da budu autoriteti.Jer smatram da ako bi neko želeo da promeni nešto onda bi to tebalo biti negde naznačeno,ali istorija služenja jednom Bogu nigde ne pominje sveštenice već samo sveštenike.Kao što ne postoji pozicija pastorica, učiteljica, propovednica,apostolica.Čovjek & Riječ wrote:Ti dobro znaš brate da je ono što ja vidim, odnosno želim vidjeti, samo Istina Riječi, Božje Riječi. Ja tebi vjerujem, jer to je koliko ja vidim i naša zajednička težnja, pa prema tome itekako tu ima što da se kaže (polemiše).amos wrote:... Ono što želim da vidiš je samo paradoks situacije ukoliko žena ima ulogu autoriteta u crkvi. Jer Gospd se ne menja i zašto bi onda on ženi dao drugačiju ulogu u kući a drugačiju u crkvi? Ne moj brate pismo je prepuno primera i direktnih stihova u kojima se to zabranjuje, ne vidim uopšte šta tu ima da se polemiše ...
Ako ti vidiš primjere i direktne stihove, onda te molim da ih preneseš i nama koji ih (možda) ne vidimo.
Već Apostol (muški rod) , učitelj(isto), propovednik ,pastor.Sve muški rod. Do postoji proročica zar ne? Dakle osobe sa proročkim darom postoje definisane u pismu, dok ženske osobe sa recimo Apostolskom ili Pastorskom službom nigde ne postoje definisane pismom.Ti si brate naveo samo primer Febe u kojem je reč sa više značenja, i ja to vidim reč poslužiteljica da je u savršenoj harmoniji sa pismom, dok reč učitelj, ili onaj koji poučava nije.
Siguran sam da želiš da vidiš istinu Božije reči, no me ipak jedno interesuje:
Iz kog razloga imaš problem sa tim da žena ne može da poučava niti da bude autoritet u crkvi?
I dok o tome razmišljaš predlažem da to stavimo pred Gospoda u molitvi, jer u krajnjem slučaju po ovom spornom pitanju jedino On može dati bilo kome otkrivenje.Sam sam imao isti problem, no kada sam odlučio da verujem reči i molio se Bog mi je pokazao neke stvari u pismu i promenio mnoge moje stavove. Eto ja znam da ti iskrenog srca tražiš Gospoda i ne sumnjam da će taj isti Gospod nas u jednom trenutku dovesti do toga da se slažemo u razumevanju uloge žene u crkvi, sa pravilom i izuzecima.
mislim da žena može biti učitelj nedeljne škole ( da poučava decu) isto verujem da žena može poučavati drugu ženu (sestru).Ti si brate naveo samo primer Febe u kojem je reč sa više značenja, i ja to vidim reč poslužiteljica da je u savršenoj harmoniji sa pismom, dok reč učitelj, ili onaj koji poučava nije.
Ovde je reč o poučavanju crkve, tako da sam u tom smislu rekao učitelj.Sestra može poučiti sestru, ali to nije učiteljska služba,već savetovanje.Što se tiče nedeljne škole žena ima isto i porodici ulogu koja poučava, dakle decu uči Božijem putu, to je biblijska praksa.Stoga može i tuđu decu učiti Božijem putu, nije kontradiktorno Božijoj namisli za ženu.Bar ja tako verujem i mislim da je to biblijski princip.No ko sam ja, samo jedan običan čovek.anče wrote:mislim da žena može biti učitelj nedeljne škole ( da poučava decu) isto verujem da žena može poučavati drugu ženu (sestru).Ti si brate naveo samo primer Febe u kojem je reč sa više značenja, i ja to vidim reč poslužiteljica da je u savršenoj harmoniji sa pismom, dok reč učitelj, ili onaj koji poučava nije.
Mislim da nemam taj problem, jer nikad nisam niti razmišljao na taj način, dakle kada govori brat, ili sestra, svejedno, meni nije toliko važan spol, koliko mi je važno TKO iz njih govori, a obzirom da sam imao prilike čuti sa iste propovijedaonice govoriti i muža i ženu, gdje me žena u Duhu "više dotakla", onda ... a i znam za kršćansku crkvu gdje je pastor žena.amos wrote:... Iz kog razloga imaš problem sa tim da žena ne može da poučava niti da bude autoritet u crkvi? ...
Nadalje ne smatram da je tvoja argumentacija apostol - muški rod, prorok - muški rod ... itd. dovoljna i čvrsta, jer po tome sestre ne bi nigdje bilo (niti) kao udova u Tijelu Kristovom. Naime ud - muški rod, prvorođenac među mnogom BRAĆOM, opet samo muški rod, ... itd. itd. Dakle želio bih, dakle brate, malo čvršću argumentaciju, a ako je nema kao potvrde ženinog (sestrinog) od Boga danog autoriteta u Tijelu (Crkvi), onda je bar pronađimo kao uskraćivanje tog autoriteta. Pri tome, opet ponavljam, ne mješajmo kruške i jabuke, dakle : jedno je ono što se govori o (potpuno neospornom) autoritetu muža nad ženom, ali potpuno drugo je eventualni autoritet jednog uda nad drugim, dakle brata nad sestrom u Kristu.
1 Timoteju 2.8 Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre;9 isto tako žene - u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, 10 nego - dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost. 11 Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću. 12 Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego - neka bude na miru. 13 Jer prvi je oblikovan Adam, onda Eva; 14 i Adam nije zaveden, a žena je, zavedena, učinila prekršaj. 15 A spasit će se rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju, s razborom.
Ovde definitivno nije mešanje krušaka i jabuka kako kažeš brate.Apostol Pavle objašnjava kako se trebaju vladati i muškarac i žena, i kada kaže ženi ne dopuštam da poučava to je bar jasno.Zatim dodaje niti da gospodari nad mužem.Dakle jasno zabranjuje ženi da poučava.
Idemo drugi biblijski primer:
1 Korinćanima 14.32 Proročki su duhovi prorocima podložni 33 jer Bog nije Bog nesklada, nego Bog mira. Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute.34 Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. 35 Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku. 36 Ili zar je riječ Božja od vas proizašla, zar je samo k vama došla?37 Smatra li tko da je prorok ili duhom obdaren, neka zna: što vam pišem, Gospodnja je zapovijed. 38 Tko to ne prizna, ne priznaje se.
Brate pročitaj pažljivo polako ove stihove i Korin. posl., i onda razmisli o pitanju koje se podiže iz ove teme.I onda kao odgovor na to pitanje stavi ove stihove i zapitaj se moj brate dali se savršeno uklapa.
Kroz istoriju mnoge žene su imale svoju ulogu, i neke od njih su imale dar govorništva i poticale ljude na različite stvari.To se ne dovodi u pitanje dali one mogu da kažu nešto što će dotaći čoveka.Ali ne mogu imati tu ulogu u crkvi.
Nažalost moram da priznam da je ovo naj jasnije i najdirektinije biblijsko uputstvo za žene u crkvi koje mogu da pružim, ukoliko to nije dovoljno onda verujem da nijedno drugo neće biti.
Toliko od mene a vezano za ovu temu.
Božiji blagoslov brate i mir ti želim.
Ovde definitivno nije mešanje krušaka i jabuka kako kažeš brate.Apostol Pavle objašnjava kako se trebaju vladati i muškarac i žena, i kada kaže ženi ne dopuštam da poučava to je bar jasno.Zatim dodaje niti da gospodari nad mužem.Dakle jasno zabranjuje ženi da poučava.
Idemo drugi biblijski primer:
1 Korinćanima 14.32 Proročki su duhovi prorocima podložni 33 jer Bog nije Bog nesklada, nego Bog mira. Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute.34 Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. 35 Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku. 36 Ili zar je riječ Božja od vas proizašla, zar je samo k vama došla?37 Smatra li tko da je prorok ili duhom obdaren, neka zna: što vam pišem, Gospodnja je zapovijed. 38 Tko to ne prizna, ne priznaje se.
Brate pročitaj pažljivo polako ove stihove i Korin. posl., i onda razmisli o pitanju koje se podiže iz ove teme.I onda kao odgovor na to pitanje stavi ove stihove i zapitaj se moj brate dali se savršeno uklapa.
Kroz istoriju mnoge žene su imale svoju ulogu, i neke od njih su imale dar govorništva i poticale ljude na različite stvari.To se ne dovodi u pitanje dali one mogu da kažu nešto što će dotaći čoveka.Ali ne mogu imati tu ulogu u crkvi.
Nažalost moram da priznam da je ovo naj jasnije i najdirektinije biblijsko uputstvo za žene u crkvi koje mogu da pružim, ukoliko to nije dovoljno onda verujem da nijedno drugo neće biti.
Toliko od mene a vezano za ovu temu.
Božiji blagoslov brate i mir ti želim.
Dakle riječ je, ne o bratu, nego o mužu.amos wrote:... Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego - neka bude na miru.
Opet isto.... Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku.
Učinit ću to, brate Amose, opet. Moram reći da ima naznaka da bi se možda radilo o tome što ti govoriš, ali opet gledajući kontekst, Duha, odnosno što Riječ govori o odnosu muž-žena na drugim mjestima pisma, prije bih rekao da je ovo samo nadgradnja toga.Brate pročitaj pažljivo polako ove stihove i Korin. posl., i onda razmisli o pitanju koje se podiže iz ove teme.I onda kao odgovor na to pitanje stavi ove stihove i zapitaj se moj brate dali se savršeno uklapa.
Zar se brate ne bavi apostol Pavle pored odnosa muža i žene, u isto vreme i ponašanjem muškaraca i žena. Apostol Pavle se bavi i jednom i drugom stvari u isto vreme.Odnos žene prema mužu se ne menja u crkvi, kao ni u kući.Isto tako ponašanje žene u kući jednako kao i u crkvi, prepliću se međusobno.Jer žena je žena i u kući i u crkvi, i podjednako treba da se vlada na oba mesta.
Ako pogledaš pitanje uvidećeš da će da (sedne) pravo na pitanje koje se izdiže iz ove teme.Kao da je apostol Pavle odgovorio na pitanje vezano za prorokovanje i ponašanje žena u crkvi, molim te pogledaj i probaj da uhvatiš ono što verujem da je istina.Ako ništa bar da uđeš u taj kanal da vidiš kuda sve možeš stići.
Ako pogledaš pitanje uvidećeš da će da (sedne) pravo na pitanje koje se izdiže iz ove teme.Kao da je apostol Pavle odgovorio na pitanje vezano za prorokovanje i ponašanje žena u crkvi, molim te pogledaj i probaj da uhvatiš ono što verujem da je istina.Ako ništa bar da uđeš u taj kanal da vidiš kuda sve možeš stići.
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Page 2 of 3