Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Join the forum, it's quick and easy

Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Predodređenje?

+4
Čovjek & Riječ
anče
Diana
amos
8 posters

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Predodređenje? - Page 4 Empty Re: Predodređenje?

Post by cito 2010-04-22, 12:24

Eze 36:26 Dat ću vam novo srce i nov ću duh metnuti u nutrinu vašu. Odstranit ću kameno srce iz grudi vaših i dat ću vam srce od mesa.

Eze 36:26 Dat ću vam novo srce i nov ću duh metnuti u nutrinu vašu. Odstranit ću kameno srce iz grudi vaših i dat ću vam srce od mesa.
Eze 36:27 Duh svoj metnut ću u nutrinu vašu i učinit ću, da hodite po mojim zapovijedima i da točno izvršujete zakone moje.
Eze 36:28 Stanovat ćete u zemlji, koju sam dao ocima vašim, i bit ćete narod moj, i ja ću biti Bog vaš.

Pa naravno da Bog ne siluje i naravno da ćeš pristati, zato se to zove "neodoljiva milsot", ali ti si već pravedan u Božjim očima prije nego li si pristao zato jer si izabran prije počtka svijeta i zato ti je Bog dao novo srce. A ne zato jer je netko tražio Boga. jer Rom 3:10 Kao što je pisano: "Nema pravedna, nema nijednoga;
Rom 3:11 Nema razumna; nema ga koji traži Boga. Da bi ti štovao Boga na pravilan način u Duhu to ti mora biti dano on Njega, to iz tvojeg grešnog mozga ne može poteći.

U svakom slućaju, zar ti ne osječaš zahvalnost Bogu što si IZABRAN da ti udijeli milost i vjeru za spasenje i oproštenje grijeha, mada to uopće ne zaslužuješ, već zaslužuješ vječnost u paklu. Sva tvoja vjera nikad ne bi bila dovoljna da zadovolji Boga jer je apsolutno sve što ti radiš grijeh, čak i tvoja najbolja djela su kao prljave krpe, dakle mora biti Božja vjera koja ti je dana.

cito

Broj postova : 47

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-22, 14:26

cito wrote:... Pa naravno da Bog ne siluje i naravno da ćeš pristati, zato se to zove "neodoljiva milsot", ali ti si već pravedan u Božjim očima prije nego li si pristao zato jer si izabran prije počtka svijeta i zato ti je Bog dao novo srce.
Pa sigurno da je to neodoljiva milost, tko je upozna postaje mu najveće blago, pa se vrlo rado njome ispunja. Čini se da si malo kontradiktoran, ili zbunjen, što apsolutno ne mora značiti ništa loše, samo neiskustvo. Miješaš događaje prije nanovorođenja sa događajima poslije. Čovjek je prije nanovorođenja bio Božji neprijatelj, a nakon nanovorođenja se Njemu vrlo rado podlaže, odnos je "prijateljski", zajedništvo.
Jedno pitanje za tebe, (na koje ćeš teško odgovoriti sa tvojom teologijom); ako se sve događa po Božjoj volji i nema nikakvog učešća sa ljudske strane, nego sve čini Bog (čovjek Mu ne treba niti vjerovati), a ti ne propovijedaš "neuspješnog Boga", kako si rekao (bratu u Kristu Vegi), zašto se ne spašavaju svi ljudi ? Bog je nepravedan, nekima daje, a nekima ne ?
... U svakom slućaju, zar ti ne osječaš zahvalnost Bogu što si IZABRAN da ti udijeli milost i vjeru za spasenje i oproštenje grijeha, mada to uopće ne zaslužuješ, već zaslužuješ vječnost u paklu.
pa naravno da sam zahvalan, naravno da sve što sam od Njega dobio uopće ne zaslužujem
Sva tvoja vjera nikad ne bi bila dovoljna da zadovolji Boga ...
Prkosiš li to Bogu ? Bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu (Heb 11:6)
... jer je apsolutno sve što ti radiš grijeh, čak i tvoja najbolja djela su kao prljave krpe, dakle mora biti Božja vjera koja ti je dana.
Da točno, moja najbolja djela su kao prljave krpe (jesam li ikada tvrdio nešto drugo ?) ... nije mi jasno; možeš li se ti u bilo čemu složiti s bilo kim ? Vidim da govoriš kao da uopće ne slušaš što sam rekao. Naime, vidim da je tebi izgleda najbitnije biti u opoziciji. Možemo li, bar ponekad, složiti se i biti zajedno ? U Duhu i Istini, ako je ikako moguće Very Happy ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Broj postova : 806

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 15:17

KAo prvo ti ne razumiješ teološki izraz NEODOLJIVA MILOST. To ti znači da kog god Bog pozove taj se neće moći oduprijeti tome. U tome slučaju ne možeš reći ne Gospodinu. Poput Pavla npr. Ti si taj koji tvrdi da se to milosti može oduprijeti.
Gledaj, ti masu toga kažeš točno, ali kad je kažem da je tvoja vjera zapravo nije tvoja nego vjera Božja, dana ti kao dar, bez tvoga djelovanja, nego po njegovoj volji,:
Joh 1:12 A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo,
Joh 1:13 Koji nijesu rođeni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga

tu se ti ne slažeš nego si sam u kontradikciji tvrdeći da si svojom voljom prihvatio Krista. JA kažem da ti je Krist djelovao na volju, to zanći biti ponovo rođen. Rođen od Duha.

Pa cijelo vrijeme govorim da se svi ne spašavaju jer im Bog neda spasenje i to nije nepravedno od Boga. Tko si ti da govoriš Bogu o pravednosti.
što ćemo dakle reći:
"Zar je nepravda u Boga? Bože sačuvaj.
Rom 9:15 Jer Mojsiju govori: "Koga ću pomilovati, pomilovat ću, i kojemu ću se smilovati, smilovat ću se."

Sve ovisi o Bogu- tu je ono gdje se ti i ja ne slažemo jer ti tvrdiš da nešto ovisi i o tebi. I kad Bog spasi čovjeka oni ne postaju prijatelji već je čovjek u službi Boga. Ja nisam napiso ono što si ti gore reako da vjera nije potrebna, već sam napisao da ti Bog daje vjeru. Mislim, ja nisam takozvani hiperkalvinist ili bezakonik koji tvrdi da ja mogu živjet kako hoću zato jer sam ionak spašen. Bog daje čovjeku vjeru da ga ovaj slavi na njemu ugodan način.

DA li je nepravedno što je Bog zabranio širenje evanđelja na istok? Da li je nepravedno kad je Isus ovo rekao:

Mat 13:11 On odgovori: "Vama je dano, da razumijete tajne kraljevstva nebeskoga a onima nije dano.

Joh 12:40 Zaslijepio je oči njihove i otvrdio srce njihovo, da ne vide očima i ne razumiju srcem, i da se ne obrate, da ih ne iscijelim."

Ti imaš neku svoju viziju pravednosti u svome umu koja nije Božja pravednost već neka komunistička, bez uvrede. I cijelo vrijeme u koncept izabranja pokušavaš ubacti ljudsko djelovanje, što je nemoguće jer Bog bira. Tebi je nepomljivo da je Bog neke stvorio za pakao kako bi se tako proslavio. Kao Judu.

cito

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-22, 15:41

cito wrote:KAo prvo ti ne razumiješ teološki izraz NEODOLJIVA MILOST. To ti znači da kog god Bog pozove taj se neće moći oduprijeti tome ...
Ti čini se nisi u stanju shvatiti da meni nije ni na kraj pameti odupirati se Božjoj milosti ... možeš li shvatiti da ja to ne želim, jer ja se "tamo" spašavam, a Boga molim da to ostane tako i u nastavku.

Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom. (Otk 3:20)
Tko je žedan, neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava ! Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi. I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi. (Otk 22:18,19)

Reci mi, je'l ti zaista ne primjećuješ čovjekovu ulogu u gornjim (veoma važnim) stihovima ? Very Happy
Ili možda misliš da je onima koji dodaju, ili oduzimaju od Božje Riječi Bog dao da budu upravo takvi, a da to ne ovisi ni malo o njima samima ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 17:15

"Ti čini se nisi u stanju shvatiti da meni nije ni na kraj pameti
odupirati se Božjoj milosti ... možeš li shvatiti da ja to ne želim, jer
ja se "tamo" spašavam, a Boga molim da to ostane tako i u nastavku." Ne bi ni mogao kad bi htio, da si sotonist i da te Bog želi izliječiti, obratiti, spasiti misliš da bi mu se oduprjeo?

Apropo ovih stihova: Pa tko ti daje uši da čuješ? A ti koji menjaju ono što piše su lašci.

Očigledno je da cijelo vrijeme želiš da dokazati da čovjek odlučuje o svom spasenju kao da se pad nikad nije ni dogodio, odnosno nije bio potpun. Fakat imaš visoko mišljenje o čovjeku,a nisko o Bogu ako misliš da On nije suveren u apsolutno svemu.

cito

Back to top Go down

Post by Loida 2010-04-22, 19:01

Gsv
e stvarno mi se neda čitati ovo sve.. al neš mi nije jasno.. tu se neko usudi reći da svojom voljom ne može otpasti od Gospoda?
mislim da je to opasna i ne mudra zona..
preporuke takvom da pročita John Bunyan - Put Kršćanina.. meni najdraža, odma ispod Biblije Smile
Loida
Loida

Broj postova : 121

Back to top Go down

Post by neaktivan 2010-04-22, 19:06

Meni drag i pouzdan propovjednik, Paul Washer, kaže o kalvinizmu:
https://www.youtube.com/watch?v=MXA5UOkLTyo

a onda, nakon toga se nadovezujemo na propovjed naslovljenu sa:
"Nemoj uzimati Božji suverenitet kao izliku"
https://www.youtube.com/watch?v=FEkpCF6QA_g

osobno nemam namjere petljat se u raspravu, no vjerujem da bilo tko sa imalo iskrenim srcem nakon što posluša što ovaj Božji čovjek ima reći na temu kalvinizma i regeneracije, rasprava neće biti potrebna. ponavljam, iskrenost pred Bogom, ne pred ljudima. jer Njemu odgovaramo, ne ljudima.
Božji blagoslov

neaktivan

Broj postova : 126

http://www.illbehonest.com/

Back to top Go down

Post by neaktivan 2010-04-22, 19:06

Loida wrote:Gsv
e stvarno mi se neda čitati ovo sve.. al neš mi nije jasno.. tu se neko usudi reći da svojom voljom ne može otpasti od Gospoda?
mislim da je to opasna i ne mudra zona..
preporuke takvom da pročita John Bunyan - Put Kršćanina.. meni najdraža, odma ispod Biblije Smile

kažem amen! Doista, doista, predivna knjiga!! Amen!
P.S. sad sam se sjetio, imam ju na kompjuteru, pa ako ikoga zanima, ili je interesiran za istu, slobodno neka se javi. 

neaktivan

Broj postova : 126

http://www.illbehonest.com/

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 19:37

Da prekrasna knjiga, samo što je Bunyan bio soverign grace baptist ili reformirani baptist i propovjedao je ovo što ja pričam.
John Bunyan
(28 November 1628 – 31 August 1688) was an English
Christian writer and preacher, famous for writing The Pilgrim's Progress. Though he was a Reformed Baptist,

Rekao sam već da ja nisam hiperkalvinist koji misli da je spašen iako takav nema nikakva ploda. Čovjek je ponovo rođen, spašen, bez djela, suverenom Bojom odlukom, donešenom prije početka svijeta, a čovjek nakon što je dobio novo srce od gospodina i novu savjest želi donjet ploda i trudi se donjeti. To se zove probračenje i traje cijeli život.

I tko kod pokuša staviti Bunyana u arminijanski kamp niti je razumio Hodočasničko Posajanje niti zna povjest niti zna Bunyana. Kršćanin i Izgldedni su jedini imali sve što je potrebno i to ima je dao gospodin- i nitko drugi u toj knjizi. Nije si Krćanin sam dao grbu, Gospodin mu je dao.

cito

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 20:59

Što se tiće paula washera i sličnih njemu, na oprezu sam, jer on "kao" kalvinist al zvući ko arminjanc, a s druge strane ne vjerujem ljudima koji zarađuju 5000 $ po govoru i nose odjela od 1000$. Mislim, ako netko ima toliko ljudi koji ga prate, vjerujte mi, ne govori cijelu istinu. Samo dovoljno istine da ga ljudi slušaju. Jer kad bi rekao cijelu istinu ljudi bi ga mrzili.
Kao što su mrzili proroke, kao što su mrzili Isusa.

cito

Back to top Go down

Post by Loida 2010-04-22, 21:20

primijeti razliku između ova 2 glagola "dati" i "dopustiti" ..velika razlika, možda ključna u ovoj raspravi..
inače dosta mi je ovih besplodnih rasprava..i stvarno se neću ovde trošiti...
ali.. moram vrisnuti kod nekih stvari.. Razz
mi nismo roboti, imamo slobodnu volju..Gospod dopušta da izaberemo i jednu i drugu stranu, ali naravno..Njegova je želja i volja da se svi ljudi spase, On nije pristran..
kad bi bilo tak kak tvrde oni koji zagovaraju predestinaciju.. čemu bilo kaj kaj piše u Pismu, po tome bi puno toga palo u vodu..od molitve , posvećenja, evangeliziranja... itd...
taj nauk baš ograničuje..i znamo da budu različite plaće u Nebu..ako je sve to već predodređeno... to stvarno nema smisla..
svaki koji traži Gospodina, nalazi ga.. ne neki, već svaki...milost je za sve..
a Gospod zna ishod našeg života i prije nego smo bili začeti...On zna, ali ne mijenja to..jer nas prvotno nije tak zamislil..u definiciji čoveka je da ima slobodnu volju..slobodan izbor..

ispričavam se ako je već ovo odavno raspravljano.. neda mi se čitati od početka..
eto..meni je tak Gospod otkril..

nek nam se Gospod svima smiluje.. ja znam da nisam bolja od Izaije koji veli "Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam"
ni od Pavla ..Rim 7:15
Loida
Loida

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 22:03

Ipak bi bilo boje da pročitaš cijelu raspravu jer mi se neda odgovarati ponovo na sve ispočetka. Ali samo u kretkim crtama.

Bunyan bi te nazvao hereticom za sve što si sada napisala.
Pa naravno da ti misliš da utječeš na Boga svojom molitvom, naravno da misliš da lijepo složene propovjedi preobraćuju ljude. Naravno da ti misliš da čovjek sam odlučuje hoće li se spasiti, a Bog mu duguje jer je rekao neku molitvu jer je on prema svima pravedan. I on hoće da se svi spase ali ne može jadničak mali jer netko ne želi spasiti. jadan mali bog, on bi htio, ali ne može. baš mi ga je žao. kak je slatki. I taj mali bogić je poslao isuseka kojeg je žrtvovao za grijehe svih ljudi ali ta žrtva se može samo aktivirati za nekoga ako taj netko kaže: vjerujem. inaće ne radi.

Reći ću opet - Bog nikome ne duguje spasenje

caao

cito

Back to top Go down

Post by Loida 2010-04-22, 22:34

nikad nisam to rekla ni pomislila..
bojim se da si sve krivo shvatil..i Bunyana i Pismo..

nemam vremena sad a ni volje pravdati se s tobom..

ali Gospod nije sam sebi kontradiktoran.. iz tvojeg slijedi da jest.. jer ako je tebi isto "želi" i "čini" ..onda je sav grijeh u svijetu Gospod zapravo "htio" ..jer to postoji..
a ja velim da on ne želi taj grijeh, ali ga dopušta..
Gospod je savršena pravda.. i ne može protiv svoje naravi..
evo pr. kojeg i sam dobro poznaješ.. kazna za grijeh je smrt, čovek je pao u greh; dakle zaslužuje smrt.. no Gospod je htio spasiti čoveka..pa da bi ispoštoval svoju narav "pravdu" netko je trebao umreti..i tu nastupa Isus.. dakle Bog je mogao ići protiv svoje naravi, i zaboraviti to( naime to je bila Njegova želja).. to bi bilo kontradiktorno..

cito, imaš ti potrebu moliti za spasenje bližnjih?
aj probaj se odzoomirati.. i probaj razmisliti.. u čijem interesu bi bio stav "ne moram se truditi, ionak je sve već određeno" ?

that's all folks

mir s vama
Loida
Loida

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-22, 23:14

To što misliš da je izabranje -to ono nije-ti misliš da je izabranje zapravo fataliazm. To ne može biti dalje od istine. Moraš malo više učiti.
I Bog je dopustio da grijeh uđe u svijeti dopušta ga i to je u skladu sa njegovom voljom. Razmusli o ovome:

Rev 13:8 I poklonit će joj se svi, koji stanuju na zemlji, kojima ime nije zapisano u knjizi života Janjeta, koje je žrtvovano, od postanja svijeta.

To znaj- da je Isus žrtvovan prije postanka svijeta za svoje Ovce.

Bog ne može biti Bog ako On nije aktivan u svemu i upravlja svime. On čini da kiša pada, da trava raste. On nije takav da se sad trudi sve popraviti jer su Adam i Eva pokvarili njegov plan. Stvar je u tome da ti samo znaš Božju objavljenu volju, odnosno ono što ti je On kroz svoju Riječ odlučio objaviti, ali ne znaš Božju tajnu volju koja je u svakom trenutku u svakom trenu uvijek ispunjena. I ti ćeš donjeti ploda koliko ti On vjere da.

I u izabranju čovjek čini djela, ali ponovno rođenje nije od čovjeka

cito

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 10:31

cito wrote:... Očigledno je da cijelo vrijeme želiš da dokazati da čovjek odlučuje o svom spasenju kao da se pad nikad nije ni dogodio, odnosno nije bio potpun. Fakat imaš visoko mišljenje o čovjeku,a nisko o Bogu ako misliš da On nije suveren u apsolutno svemu.
Da, upravo tako, čovjek odlučuje. Znaš zašto ?
Zato što je Bog već odavno odlučio (sam si rekao, od početka svijeta), On već ima izgrađen svoj stav, On nije nikada bio kao mi. Na nama je tek da izgradimo svoj stav, nakon što čujemo Njegov. Naš odgovor Njemu može biti; da ili ne, ili prihvaćamo Njegovu volju u potpunosti, ili je ne prihvaćamo. Zašto ti je to čudno ? Zar se može ući u brak bez da obje strane kažu sudbonosno "da" ? Zar On nije Ženik, a Crkva Nevjesta ? Promisli, ustvari ne trebaš misliti, samo vjeruj Kristu.
O čovjeku nemam visoko mišljenje (tko ti je dao tu misao ?), a naročito o onome koji zasljepljen grijehom nije u stanju prihvatiti Božju savršenu volju, a to je da ga spasi žrtvom Janjetovom. To je evanđelje koje će se propovijedati do kraja ovog svijeta, na spasenje svakome tko vjeruje i tko bude s radošću i nestrpljenjem čekao (dođi Isuse Kriste) ponovni dolazak Onoga koji nas je pozvao (a mi se odazvali). On nas uči tako : Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih (Mat 22:14)
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 10:51

Cito, stvarno ne razumijem što ustvari ti pokušavaš dokazati (nadam se da ti znaš).
Da je sve od Boga, po Bogu i za Boga to je jasno i o tome nadam se ne pričamo (čemu rasprava o tome ako se slažemo ?). On je sve stvorio i zamislio i to idealno, a mi (i neki drugi) smo oni koji mu pokušavaju (od početka) pomrsiti račune, naravno da On ima savršeno (u svakom pogledu) rješenje za sve smicalice (bilo čije).
Da, On ima svoju volju, a mi svoju i to je potpuno jasno. Jer mi nismo sagriješili Njegovom nego svojom voljom, isto tako, ne spašavamo se Njegovom nego svojom voljom (pristajući na Njegovu). Kako smo od Boga u Adamu otpali (svojom voljom), tako, u novom životvornom Adamu dolazimo u mir s Bogom, (opet svojom voljom); savršeno rješenje, savršenog Boga. Tako kaže Riječ. Amen !
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 10:57

Loida wrote:... preporuke takvom da pročita John Bunyan - Put Kršćanina.. meni najdraža, odma ispod Biblije Smile
Upravo sam negdje oko 200-te stranice Very Happy "Hodočasničkog Postajanja". Ako želiš otvori temu (Bunyan, ili "Put kršćanina"), vjerujem, bilo bi interesantno.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 11:00

cito wrote:... I tko kod pokuša staviti Bunyana u arminijanski kamp niti je razumio Hodočasničko Posajanje niti zna povjest niti zna Bunyana ...
Vidiš, ja neznam povjest, Bunyana, itd, meni je Riječ ("biblija") "Zakon" i sve sudim po njoj. Misliš li da je to pogrešno ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 11:07

cito wrote:... ali kad je kažem da je tvoja vjera zapravo nije tvoja nego vjera Božja, dana ti kao dar, bez tvoga djelovanja, ...
Zašto nas onda Bog uči da čovjek živi, (pazi živi) od svake Riječi (rhema) koja izlazi iz Božjih usta ? Je'l to zato da biramo samo i isključivo Njegovu hranu (koja nije genetski modificirana Very Happy ) ?
Ja mislim da je odgovor "da".
Misliš li da On nekima daje otrov, a nekima hranu za Život vječni ?
Ja mislim da ne, ja mislim da On svima nudi hranu za Život, a mi biramo koju ćemo hranu jesti, pri tome, slušajući Njegove preporuke, ili ne slušajući Ga.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-23, 11:15

Ako si se odazvao to je bilo Njegovom voljom, ne tvojom.Jer je čovje kompletno palo biće nesposoban sam doći Bogu.

Tko ti je omogućio da prestaneš biti zaslijepljen grijehom? Tko ti je dao novo srce? To si sam učinio?

Joh 1:12 A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo,
Joh 1:13 Koji nijesu rođeni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga.

Ili ti je možda Bog dao pokajanje. Rođenjem smo robovi grijehu i samo te Bog iz tih okova može izvući, ne nuđenjem, već Njegovim djelovanjem, kroz dar vjere, dar pokajanja, koji ti daje po svojoj suverenoj odluci za koju nemaš pravo reći da li je pravedna ili ne, zato jer si izabran te zapisan u knjizi života od početka vremena, te ti Bog daje vjeru ponovnim rođenjem u tvom životu kad On odlući. Dakle vidimo da čovjek nema slobodnu volju jer je u vlasi sotone i grijeha i sam ne može izići iz tih okova. Čovjek nije slobodni moralni agent i kovač vlastite sreće, samo vlastite nesreće.

Joh 6:44 Nitko ne može doći k meni, ako ga ne povuče Otac, koji me posla. I ja ću ga uskrsnuti u posljednji dan.

2Ti 2:25 Da s blagošću poučava one, koji se protive istini; ne bi li im kako Bog dao, da se pokaju i spoznaju istinu,
2Ti 2:26 I da dođu k sebi i iskopaju se iz zamke đavola, koja ih je stjerala pod volju njegovu.

Ne znam na temelju čeha TI misliš da se možeš odlučiti za Krista, a netko drugi neće?
Što- ti se nisi rodio s istočnim grijehom?

cito

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 11:43

cito wrote:...Ne znam na temelju čeha TI misliš da se možeš odlučiti za Krista, a netko drugi neće? Što- ti se nisi rodio s istočnim grijehom?
Rodio sam se griješan (po Adamu) i još uvijek sam griješan u tijelu (jadan ti sam ja čovjek), ali ja živim po Duhu, (kao) mrtav po tijelu (hvala Bogu u Isusu Kristu, nema nikakve osude onima koji su u Njemu). Živim u vjeri u Sina Božjega (čije mjesto sam u Duhu zauzeo), živim po obećanju Božjem i tako sam spašen, ili ako hoćeš : još uvijek se spašavam, dok On ne uspostavi svoje kraljevstvo kojemu neće biti kraja. Ne pada mi na pamet zanemariti milost Božju, (ili smatrati Njegovu krv nedovoljnom za moje spasenje) koju mi je dao po križu svoga Sina.
Zanima te kako sam došao u tu poziciju ?
Pa, nakon što sam čuo (od nanovo rođenog kršćanina) informaciju o dobrom i milostivom Bogu (nisam je znao prije), shvatio sam to vrlo ozbiljno, pa sam (ojađen svojim stanjem) zavapio (ovu riječ shvati doslovno) Bogu. Nije se "ništa dogodilo" (otvorio sam "vrata" ?), sve do jednog dana kada sam (u trenutku) nanovo rođen (pa progledao u novi život), ... dalje je išlo "uobičajeno" (a možda i nije uobičajeno ?). U svakom slučaju tražim (samo) od Njega, uzdam se (samo) u Njega ... a On mi daje razumijevanje svoje Riječi. Dakle, On je kucao, ja otvorio, onda dalje; ja tražim, a On daje.
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-23, 12:09

AKo ti misliš da je normalno za čovjeka da odjednom želi živjeti kontra svoga tijela i odricati se onoga što mu prirodno paše, da to čovjek može sam od sebe, slobodno. Ti se imaš čime hvaliti, a to je da si otvorio Gospodinu, slobodno tako čini.
Eph 2:8 Jer ste milošću spašeni po vjeri, i to nije od vas, to je dar Božji,
Eph 2:9 Ne od djela, da se tko ne pohvali.

Gle Č&R, jednostavno nisi dovoljno verziran da vodiš ovu raspravu uspješno.

Osim toga ako si se rodio grešan po Adamu koje se onda to "dobro" u tebi donjelo tu odluku?

Jer 13:23 Može li Crnac promijeniti boju na koži svojoj ili ris šare svoje? Tada biste i vi još činili dobro, koji ste se priviknuli na zlo.

1Co 2:14 Tjelesni čovjek ne prima što je od Duha Božjega; jer mu je ludost, i ne može da razumije, jer treba da se duhovno prosuđuje.

Koliko sam ti stihova dao kroz ovu cijelu raspravu. ispiataj svoju vjeru i daj Bogu slavu, a sebi nikakvu.

Psa 51:5 Jer gle, rođen sam u grijehu, u krivnji me je već začela mati moja. Saslušaj Jahvu kad kaže:Gen 8:21 Kad omirisa Gospod miris ugodni, reče u sebi: "Nikada više neću prokleti zemlje zbog ljudi; i makar je mišljenje srca čovječjega zlo od njegove mladosti, neću ipak više uništiti sva živa bića, kao što učinih.

Te nadalje: Psa 58:3 Već od krila materina zastranjuju bezbožnici, već od utrobe materine tumaraju lašci.

I isus: Joh 3:6 Ono što je rođeno od tijela, tijelo je

cito

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 12:14

cito wrote:... Gle Č&R, jednostavno nisi dovoljno verziran da vodiš ovu raspravu uspješno.
Nisam ništa veći od Boga, ni Njemu "ne ide od ruke" s onima koji Ga ne čuju.
... I isus: Joh 3:6 Ono što je rođeno od tijela, tijelo je
Jako si težak sugovornik, je'l to od Boga ? Ili od tijela ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by cito 2010-04-23, 13:49

Čovjek & Riječ wrote:
cito wrote: I isus: Joh 3:6 Ono što je rođeno od tijela, tijelo je
Jako si težak sugovornik, je'l to od Boga ? Ili od tijela ?

Govorio sam o čovjeku i njegovom padu, odnosno njegovom stanju.

cito

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ 2010-04-23, 20:22

cito wrote:AKo ti misliš da je normalno za čovjeka da odjednom želi živjeti kontra svoga tijela i odricati se onoga što mu prirodno paše, da to čovjek može sam od sebe ...
Tko ti kaže da je to od mene ? Jesi li ti ispunjen Duhom Svetim Božjim ? Jeli Ga primaš vjerom, po Njegovoj Riječi ? Ako jesi i ako to činiš, onda se nemaš čime hvaliti, jer ne činiš to više ti, na svoju slavu, nego Duh Božji na slavu Božju.
Zar ne ?
Čovjek & Riječ
Čovjek & Riječ

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top